pilna sprawa i liczę na waszą pomoc...08.08 dostałam decyzje SKO z 4.08 do ponownego rozpatrzenia SZO żona na męża, gdyż mimo posiadanych dokumentów przez SKO na podstawie których mogliby chyba przyznać świadczenie piszą ze Organ I instancji ma ustalić czy strona chce SZO czy ZDO (bo ich zdaniem też sie należy - wczesniej przyznali ŚP do 30.06.2013???) 15.08 wysłałam więc do strony takie zapytanie z terminem odp 14 dni. Teraz nie wiem czy mam 30 dni na wydanie kolejnej decyzji, czy mam czekać 30 dni na uprawomocnienie decyzji SKO i dopiero rozpatrzyć ponownie wniosek????? Niestety nie mam kogo się zapytać więc was proszę o pomoc. Na SZO dałam odmowę gdyż nie było rezygnacji z zatrudnienia (żona miała miesięczną umowę zlecenia i za cały m-c dostała wynagrodzenie. dzień przed upływem umowy napisała do pracodawcy podanie o rezygnacji zatrudnienia - SKO uważa że była rezygnacja). AAAA...jeszcze w czercu ta sama Pani złozyła na ŚP na dziecko i to jej się należy ale na razie zawiesiłam postępowanie to momentu rozstrzygnięcia SZO i uprawomocnienie decyzji SKO i teraz też nie wiem czy mogę to już rozpatrzeć 05.09 (uprawomocni sie decyzja SKO do ponownego rozpatrzenia) czy znów czekać do momentu zakończenia sprawy z SZO na męza????
Powiedz babce żeby wycofała wniosek na SZO - niech Ci napiszę, że rezygnuje, dziękuje i już nie chce. A Ty jej przyznaj SP. SZO/ZDO to 520zł, a SP to 1000, a od stycznia 2015 - 1200. Korzystniejsze dla niej będzie SP.
niestety z tą Panią tak łatwo nie pójdzie, tym bardziej że zdaniem SKO jeszcze należy jej się wyrównanie ZDO. Jakie mam teraz terminy z rozpatrzeniem tej sprawy : 30 dni od wydania decyzji przez SKO czy 30 dni od uprawomocnienia tej decyzji????
a w ogóle będziesz jej przyznawać to SZO/ZDO? Czy znowu dasz odmowę?
Ja bym przyznała ŚP na dziecko od czerwca jeśli sie kwalifikuje - mogłaby od razu dostawać kasę.
A kwestia SZO/ZDO będzie wtedy dotyczyć tylko okresu do maja i niech się o to martwi SKO. Tylko nie zapomnij wyraźnie im zaznaczyć, że Pani ma przyznane ŚP, bo oni czasem niedowidzą i źle wydają decyzje
SZO i ZDO jej się nie nalezy i dam odmowę. Właśnie dostałam pismo że chce ZDO wyrównanie - wniosek i tak musi złożyć? Nic na temat SZO więc znów muszę ją wezwać żeby napisała podanie o rezygnację, tak? ŚP na córkę w tym piśmie napisała że chce od 15 lipca a jej się należy od 02 czerwca czyli od dnia złożenia wniosku o orzeczenie na komisję....ŚP miała zawieszone do dnia uprawomocnienia decyzji SKO, czyli 5.08 mogę rozpatrzyć wniosek???
kasia7 pisze:niestety z tą Panią tak łatwo nie pójdzie
Ale co ma łatwo iść? Przecież SP jest dla niej korzystniejsze, a dwóch naraz pobierać nie może. Zaproponuj jej więcej kasy, nie sądzę, żeby się nie zgodziła.
No ale jak miała ŚP do 30 czerwca 2013 i uznałaś , ze nie kwalifikuje się na ZDO bo jej nie wygałso z mocy prawa to jak zlożyła na SZO to należało jej sie z art. 25 ustawy o wypłacie zasiłków dla opiekunków bez rezygnacji z pracy jak zlożyła wniosek po 15 maja 2014 .
No ale teraz jak zlożyła na ŚP to przyznaj jej ŚP.