decyzja sko - co dalej - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 28 lis 2014, 12:01

Witam, SKO utrzymało w mocy naszą decyzje dotyczącą zwrotu przez syna kosztów poniesionych zastępczo przez gminę za jej utrzymanie w DPS. SKO nakazało, zgodnie z naszą decyzja zobowiazać syna do zwrotu w terminie 30 dni od dni od kiedy decyzja stanie się ostateczna. Moje doświadczenie w tych sprawach jest żadne. Może ktoś mi pomoże: kiedy decyzja stanie się ostateczna? I która decyzja sko czy nasza. Decyzja sko jest ostateczna w toku administracyjnym ( nie na kolejnej instancji)ale syn może ja zaskarżyć do sądu. Jakie ma być nasze postępowanie, czy jego skarga wstrzymuje nasze postępowanie czy nie. I kiedy i czyja decyzja ma się stać ostateczną? Od kiedy liczyć te 30 dni. Bardzo proszę o pomoc.
aniaka

Napisano: 28 lis 2014, 13:45

Czy ktoś mi pomoże ???
aniaka

Napisano: 29 lis 2014, 15:28

Bardzo proszę jeli ktoś cokolwiek wie.
aniaka

Napisano: 30 lis 2014, 10:57

czy dobrze zrozumiała? Nie kwotę do której był zobowiązany pensjonariusz w decyzji ( 70% z dochodu) tylko to co płaciła gmina uzupełniając koszty( zastępczo)????
Wredna1

Napisano: 01 gru 2014, 15:02

Tak, chodzi o kwotę której nie chciał placić syn mieszkanki pomimo mozliwości i zobowiazania go decyzją i musiała to opłacać gmina. W końcu wydaliśmy decyzję o zwrot kosztów od synaa on się odwołał.
aniaka

Napisano: 01 gru 2014, 20:10

My robimy tak: nie obchodzi nas czy zaskarży dec sko gdyż już nie jest to nasza instancja. Wykonujemy naszą. jak uwalą sko to zmartwienie sko a czasem i nasze:)
Co masz w decyzji oprócz naliczenia kwoty Masz gdzie trzeba wpłacić i do kiedy?
Wredna1

Napisano: 03 gru 2014, 18:12

Mam, ale jak w skardze do SKO napisze o zawieszeniu postępowania - żebyśmy potem nie zwracali jak jakimś cudem wygra. I jeszcze jedno decyzja utzyman jest na okres styczeń-czrwiec, To teraz należy wydać zwrotową na lipiec-grudzień, bo on dalej ani grosz nie wpłacił a gmina płaciła za dps jego matki. Jeśli tak to jak to zrobić, zmieniając decyzję czy wydając drugą?
aniaka

Napisano: 03 gru 2014, 20:18

decyzja sko jest decyzją ostateczną - Twojej decyzji jakby nie było :)
aiali

Napisano: 04 gru 2014, 10:17

Jeżeli decyzja SKO się uprawomocni i Pan nadal nie zareaguje, to trzeba mu wysłać 1 upomnienie. Gdy nadal nie zareaguje, to trzeba wszcząć postepowanie egzekucyjne.
Gwarantuję Ci, że wtedy Pan zareaguje, choć nie będzie to miła reakcja... Głowy do góry i róbcie swoje.
Esia

Napisano: 04 gru 2014, 16:15

Dzięki za wsparcie.
aniaka

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x