decyzja SKO przyznanie świadczenia -strona sie odwołała - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 30 paź 2020, 8:53

SKO przyznało świadczenie pielęgnacyjne od kwietnia 2020r. do bezterminowo. / strona złozyła wniosek w luty 2020r/ w tym czasie pobierała SZO/ Adwokat strony złożył zażalene do Sądu od w/w decyzji . SKO dokładnie napisało aby przesłać całość akt sprawy ponieważ strona odwołała się od decyzji podało nr decyzji. Adwokat strony przesłał pismo do nas żeby niezwłocznie wypłacić świadczenie od kwietnia, ponieważ złożł zażalenie od części decyzji i twierdzi że musimy wypłacić SP ,pomimo odwołania .Według mnie decyzja jest nieprawomocna i nie możemy wypłacić od czasu rozstrzygnięci przez Sąd. SKO w piśmie nic nie napisało ,że strona odwoła sie od części decyzji. Miał ktos podobny przypadek ,ponieważ adwokat i strona robią straszna burzę. Musze nadmienić ,że adwokat bez wiedzy strony sie odwołał nie informując jej. Strona zadowolona ,że ma przynane świadczenie od kwietnia .
iga1968
Stażysta
Od: 12 cze 2017, 12:03
Zajmuję się: SR/FA

Napisano: 30 paź 2020, 9:27

W sprawy miedzy stroną a adwokatem nie wchodzę. Decyzja SKO jest ostateczna, a decyzje przyznające świadczenia rodzinne są natychmiast wykonalne art.32 ust.1d. Jak dla mnie zaskarżenie decyzji w części nie wstrzymuje jej wykonalności i ja bym płacił świadczenie. Może ktoś inny się wypowie bo może się mylę.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 paź 2020, 9:48

Ale SKO dokładnie napisało ,że strona odwołała się od decyzji podało nr decyzji z dnia -nigdzie nie napisali ,że strona odwołała sie od części decyzji. Zresztą w decyzji było tylko jedna część że przyznają od kwietnia 2020. Nie było żadnej drugiej części ,że odmawiają od luty do marzec 2020r.
iga1968
Stażysta
Od: 12 cze 2017, 12:03
Zajmuję się: SR/FA

Napisano: 30 paź 2020, 10:21

To inaczej. Co prawda od decyzji SKO nie przysługuje odwołanie dlatego nazywa się decyzją ostateczną ale idąc twoim tokiem myślenia "odwołania" przepisy KPA mówią:
Art.130.§1. Przed upływem terminu do wniesienia odwołania decyzja nie ulega wykonaniu.
§2.Wniesienie odwołania w terminie wstrzymuje wykonanie decyzji.
§3.Przepisów §1 i 2nie stosuje się w przypadkach, gdy:
1)decyzji został nadany rygor natychmiastowej wykonalności (art. 108);
2)decyzja podlega natychmiastowemu wykonaniu z mocy ustawy.
§4.Decyzja podlega wykonaniu przed upływem terminu do wniesienia odwołania, jeżeli jest zgodna z żądaniem wszystkich stron lub jeżeli wszystkie strony zrzekły się prawa do wniesienia odwołania.

Jak wskazałem decyzja SKO przyznała świadczenie, zatem decyzja jest wykonalna z mocy ustawy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 31 paź 2020, 16:28

Szarak pisze:
30 paź 2020, 10:21
Jak wskazałem decyzja SKO przyznała świadczenie, zatem decyzja jest wykonalna z mocy ustawy.
dodam w uzupełnieniu, iż wspomniana przez Was decyzja SKO jest wykonalna w części niezaskarżonej
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem