decyzja SKO z wadą a realizacja - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 21 lut 2024, 16:40

Pomocy.
Stronie zostało przyznane świadczenie pielęgnacyjne decyzją SKO od 01.09.2023. Decyzja wpłynęła do ośrodka w grudniu. Podczas wklepywania w system okazało się, że Pani miała ustalone prawo do śp na mamę i pobrała je do 04.09.2023.
W związku, że wyszły na jaw nowe okoliczności istotne w sprawie z tym organ ponownie wysłał akta sprawy do SKO. Do dnia dzisiejszego nie ma odzewu z SKO. Po skonfrontowaniu sprawy okazało si9ę, ze powinniśmy mimo wszystko realizować decyzję SKO..
Niestety do dnia dzisiejszego nie dokonaliśmy wypłaty. Jak teraz możemy wybrnąć z sytuacji? Co może nam zarzucić kontrola?
aktosik
Stażysta
Od: 10 lip 2015, 8:31
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2024, 9:52

znając życie to wprowadzając decyzję SKO do systemu, ten uwzględnił wypłaconą wcześniej kwotę. Więc wypłać teraz tyle ile trzeba i czekaj na nową decyzję z kolegium. Jak stwierdzą, że nic nie trzeba z tym robić i zostawią bez zmian to zostanie dopłacenie zdublowanej części albo angażowanie prokuratury, żeby pisała skargę do WSA
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 22 lut 2024, 9:55

dziękuję za odpowiedź.
Czy mogę wypłacić kwotę niezgodną z decyzją? Góra nie chce się na to zgodzić..
Zastanawiam się nad późniejszym postępowaniem NP.
I podpowiedz proszę czy mam się czego obawiać na kontroli? Ewidentnie moja wina
aktosik
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2024, 10:02

no to jak góra chce to niech płaci całość :lol: tylko potem powodzenia ze zwrotem, jak sko nie zrobi nieważności / wznowienia :D my jak SKO się rypnie to zawsze czekamy z realizacją co z tym zrobią po zwróceniu uwagi. Z reguły wszczynają postępowanie i dają postanowienie o wstrzymaniu realizacji. A jak zwlekają i klient ostre awanti urządza to płacimy po uważaniu tyle ile powinno być prawidłowo.
Kontrolą się nie przejmuj, głów nie obcinają ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 03 lip 2024, 11:25

temat wrócił..
Ostatecznie realizowaliśmy wypłatę.
W czerwcu otrzymaliśmy decyzję SKO uchylającą ich poprzednią decyzję i przyznającą prawo do świadczenia w prawidłowym okresie.
W treści decyzji nie ma wzmianki o ostateczności. Natomiast w pouczeniu jest informacja o tym, że stronie przysługuje prawo do złożenia wniosku o ponowne rozpatrzenie sprawy w terminie 14 dni lub skarga do WSA w terminie 30 dni.
Musze zrobić wszędzie postępowania do np na podstawie art. art. 30 ust. 1 i ust. 2 pkt 4 u.ś.r.
Kiedy powinnam poinformować stronę? po upływie 14 dni? 30? dopadło mnie zwątpienie.
I teraz sprawę komplikuje fakt, że osoba nad którą była sprawowana opieka zmarła. Powinnam wszcząć postępowanie do zmiany decyzji. I kiedy?
aktosik
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 04 lip 2024, 10:50

Tom. pisze:
22 lut 2024, 10:02
no to jak góra chce to niech płaci całość :lol: tylko potem powodzenia ze zwrotem, jak sko nie zrobi nieważności / wznowienia :D my jak SKO się rypnie to zawsze czekamy z realizacją co z tym zrobią po zwróceniu uwagi. Z reguły wszczynają postępowanie i dają postanowienie o wstrzymaniu realizacji. A jak zwlekają i klient ostre awanti urządza to płacimy po uważaniu tyle ile powinno być prawidłowo.
Kontrolą się nie przejmuj, głów nie obcinają ;)
u mnie był podobny przypadek sko przyznało pani śp na męża za okres kiedy jeszcze nie była jego żoną mimo że w aktach był odpis aktu małżeństwa, ale ja od razu pismo do sko napisałam że się nie zgadzamy z tą decyzją i prosimy o wydanie nowej decyzji
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x