decyzja uchylająca - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 06 paź 2020, 10:42

Witam, czy ktoś mógłby udostępnić wzór decyzji uchylającej albo mógłby udzielić rad jak taką decyzję sporządzić? Chodzi mi konkretnie o uchylenie decyzji przyznającej na okres I-VI, stypendium nienależnie pobrane za maj i czerwiec. Bardzo proszę o pomoc, sprawa pilna
Olcia84
Praktykant
Od: 14 sty 2019, 11:43
Zajmuję się: zajmuję się stypendiami szkolnymi

Napisano: 07 paź 2020, 10:30

Bardzo proszę o jakiekolwiek rady
Olcia84
Praktykant

Napisano: 07 paź 2020, 11:56

Ale dlaczego decyzja uchylająca?

Art 90o ustawy o systemie oświaty:
4. Stypendium szkolne wstrzymuje się albo cofa w przypadku ustania przyczyn, które stanowiły podstawę przyznania stypendium szkolnego.
5. Należności z tytułu nienależnie pobranego stypendium szkolnego podlegają ściągnięciu w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
6. Wysokość należności podlegającej zwrotowi oraz termin zwrotu tej należności ustala się w drodze decyzji administracyjnej.
7. W przypadkach szczególnych, zwłaszcza jeżeli zwrot wydatków na udzielone stypendium szkolne w całości lub w części stanowiłby dla osoby zobowiązanej nadmierne obciążenie lub też niweczyłby skutki udzielanej pomocy, właściwy organ może odstąpić od żądania takiego zwrotu.

Najpierw zawiadomienie o wszczęciu, potem decyzja cofająca prawo do stypendium i odstępująca od żądania zwrotu albo żądająca zwrotu. Z jakiej przyczyny stypendium zostało nienależnie pobrane?
dompia
Praktykant
Od: 12 wrz 2018, 7:59
Zajmuję się: whatever

Napisano: 08 paź 2020, 7:53

Ale w tym przypadku mam do czynienia z zatajeniem informacji czyli zachodzą okoliczności z art. 145 pkt 1 i 5 kpa a więc działam na podstawie art. 151 par. 1 pkt2 kpa. Dlatego uważam, że powinna być decyzja uchylająca.
Olcia84
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x