decyzja uznająca dłużnika za uchylającego się - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 08 sie 2019, 12:31

Cześć

Mam zapytanie jak rozumiecie art.5 ust. 3a " Decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych nie wydaje się wobec dłużnika alimentacyjnego, który przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50 % kwoty bieżąco ustalonych alimentów." ?

chodzi mi o to czy z tego co przysyła komornik to wpłata musi byc faktycznie w każdym miesiącu? a co np jeśli są 4 wpłaty ale dwie z tego mają podwójna kwotę i ostatecznie jakby zliczyć te 6 miesięcy to dłużnik faktycznie wywiązał się ( plus na wywiadzie był)
Np.ma zasadzone 500 złotych i:

styczeń 250 złotych
luty 500 złotych
marzec 0 złotych
kwiecień 250 złotych
maj 500 złotych
czerwiec 0 złotych

wystawiacie decyzje czy nie?
dziękuje za odpowiedź
Kalindi
Praktykant
Od: 08 sie 2019, 12:16
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 08 sie 2019, 13:29

Pytaliśmy o to w LEX-ie i musi być każdy miesiąc i w każdej sprawie 8-)
młody_duchem
Praktykant
Od: 20 lut 2019, 13:52
Zajmuję się: FA/Czyste Powietrze

Napisano: 08 sie 2019, 13:44

Miałam taką samą sytuację, decyzję wystawiłam.Musi być w KAŻDYM miesiącu minimum 50%
paulaaaPP
Stażysta
Od: 19 lip 2018, 8:17
Zajmuję się: FA

Napisano: 14 sie 2019, 11:07

A ci jeśli dłużnik po wysłaniu pisma wgląd do akt przed wydaniem decyzji o uchylaniu... , przesyła emailem tłumaczone dokumenty, ze ma wyrobiony numer ubezpieczeniowy w Wlk. Brytanii oraz oświadczenie,ze tam mieszka i prowadzi działalność? Czy to coś zmienia? Czy nadal wydaje decyzje o uchylaniu się?
Kalindi
Praktykant
Od: 08 sie 2019, 12:16
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x