decyzja wojewody a teraz brak zagranicy

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
kasia7
Starszy referent
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, 500+
Kontakt:

decyzja wojewody a teraz brak zagranicy

Post autor: kasia7 »

decyzją wojewody wypłacam 500+ na okres zasiłkowy 2019/2021. teraz osoba składa wniosek na okres zasiłkowy 2021/22 i zaznacza, że nikt nie przebywa poza granicami RP. CO teraz zrobić z tymi wnioskami? wezwać strone do wyjaśnienia i powiadomić wojewode?
agawa
Referent
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, refundacja podatku VAT
Kontakt:

Re: decyzja wojewody a teraz brak zagranicy

Post autor: agawa »

Ja kontaktuję się najpierw telefonicznie z wnioskodawcą i przychodzi uzupełnia wniosek. Miałam już kilka takich przypadków. Gorzej jak do kogoś nie mogę się dodzwonić. Wtedy najlepiej wysłać wezwanie do osobistego stawiennictwa celem złożenia wyjaśnień w sprawie pobierania świadczenia wychowawczego 19/21, bo może już nie zachodzi koordynacja i wnioskodawca winien to zgłosić.
kasia7
Starszy referent
Kontakt:

a jak teraz zgłosi , że nie zachodzi koordynacja i zawiadomię wojewodę, to jak to później wygląda ze strony wojewody, przekazanie dokumentów do ośrodka celem kontynuacji????
Awatar użytkownika
kama_211
Stażysta
Zajmuję się: To i dużo, dużo więcej ...
Kontakt:

Post autor: kama_211 »

kasia7 pisze: 25 mar 2021, 13:57 a jak teraz zgłosi , że nie zachodzi koordynacja i zawiadomię wojewodę, to jak to później wygląda ze strony wojewody, przekazanie dokumentów do ośrodka celem kontynuacji????
Nie przekazują dokumentów, tylko zmieniają rozstrzygnięcie. Wtedy za okres koordynacji oni, za okres po koordynacji Ty wydajesz informację z adnotacją, że zostało wypłacone. (Chyba, że Wojewoda coś innego wymyśli)
Sth like this :| :?
kasia7
Starszy referent
Kontakt:

czyli do wojewody wysyłam oświadczenie strony, że już nie mieszka i nie pracuje zagranicą?
Awatar użytkownika
kama_211
Stażysta
Zajmuję się: To i dużo, dużo więcej ...
Kontakt:

Post autor: kama_211 »

kasia7 pisze: 30 mar 2021, 12:20 czyli do wojewody wysyłam oświadczenie strony, że już nie mieszka i nie pracuje zagranicą?
Tak. Dobrze, żeby zawarła konkretną datę odkąd nie pracuje za granicą / odkąd pracuje w Polsce.
Z numerem sprawy (z rozstrzygnięcia) wysyłasz do UW i czekasz na zmianę rozstrzygnięcia w sprawie 19/21.
Sth like this :| :?
kasia7
Starszy referent
Kontakt:

ok. dziękuję bardzo za pomoc
ODPOWIEDZ