decyzja z KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 08 lip 2014, 8:28

WITAM, TAKI PRZYPADEK: kobieta w KRUS jako domownik, dostala decyzję przyznajaca zdo (23-06-2014) i poszla z ta decyzja do Krus (26-06-2014) i dziś dostarczyła decyzję z Krus z dnia 27-06-2014 o ustaniu ubezpieczenia społecznego rolnikow od 01-07-2013. jednak na decyzji nic nie bylo wspomniane o ustaniu składek zdrowotnych. Zadzwonilam do KRUS i Pani poinformowała mnie, że to jest decyzja jednoznaczna z utrata prawa do skladek zdrowotnych. Tylko teraz moje pytanie jak rozumiec od kiedy utracila prawo do skladek zdrowotnych? od kiedy my jej mamy przyznac?
czy ktos pomoze?
Basiaaa

Napisano: 08 lip 2014, 8:34

jeżeli w ogóle masz to od 15.05.2014.
Ustal czy nie ma innego źródła (mąż itp)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2014, 8:41

zapytaj się czy może być w krusie przy męzu, ojcu, teściu jako członek rodziny ubezpieczona zdrowotnie.
p..

Napisano: 08 lip 2014, 8:47

A czy na dcyzji o przyznaniu zdo przez Ciebie miała również przyznane ubezpieczenie emerytalno - rentowe w ZUS, czy będziesz jej teraz wyrównywać. Z tymi zdrowotnymi u rolników to jest zależne od powierzchni gruntów, chyba do pow. 6 ha fiz. za rolnik opłaca pańtwo a pow. tej pow. płaci rolnik, jeżeli jej mąż pozostał w KRUS do może ją zgłosić.
Gość

Napisano: 08 lip 2014, 9:00

Pani z KRUS bardzo kategorycznie mi pow ze taka decyzja oznacza calkowite wyrejestrowanie z KRUS, a mąz jest zarejestrowany w PUP.
Basiaaa

Napisano: 08 lip 2014, 9:10

Czyli ani mąż ani pani nie posiadają gosp. rolnego. A czy już ktoś dostał decyzję z KRUS wyrejestrowującą, co podlega z mocy ustawy.
Gość

Napisano: 08 lip 2014, 9:13

ona była u siostry jako domownik...jeszcze nikt nie dostal deczyje z KRUS wyrejestrowujaca co podlega z mocy ustawy...
Basiaaa

Napisano: 08 lip 2014, 9:20

zapytaj się w krus czy moze byc zdrowotnie zgłoszona przy siostrze jako CZŁONEK rodziny. ja mam taki przypadek, ze żona jest przy męży rolniku zgłoszona jako członek rodziny, ale nie podlega ubezp. społ.

jesli krus nie wyrazi zgody, to niech ta Pani ubezpieczy się zdrowotnie przy mężu w pup.
p..

Napisano: 08 lip 2014, 9:22

Basiaa, a ta Pani była w KRUS jako domownik na wniosek czy jako domownik z mocy ustawy?
p..

Napisano: 08 lip 2014, 9:32

Pani w KRUS na wniosek jako domownik...sytuacja jest taka ze az sie boje do tego KRUSU dzwonic bo taka uprzejma Pani byla :/ a czy my nie mamy pierwszenstwa jej ubezpieczyc? ona juz zlozyla prosbe u nas o objecie ta skladka...
Basiaaa

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x