SKO zwróciło decyzję o nienależnie pobranych bo wcześniejsza koleżanka robiąc decyzje przyznająca nie zbadała dokładnie sytuacji dochodowej. Teraz przeliczając wszystko od nowa w sumie wychodzi mi to samo tylko jest jedno pytanie to jest stary okres zasiłkowy gdzie rokiem bazowym był 2014 r. gość miał dochód uzyskany za maj 2016 bo podjął zatrudnienie i pracuje cały czas w tej firmie... jednak ma świadectwo pracy że pierwsze zatrudnienie było do 30.09.2016 a później następna umowa od 1.10.2016. Czy mogę potraktować tą pierwszą umowę jako dochód utracony i uzyskać kolejno dochód z listopada? wówczas z 6500 babka miała by do zwrotu 5500. Tylko nie wiem czy tak można w starym okresu nie było zapisu o tych 3 miesiącach. Dodam że w sko nie mieli tej kolejnej umowy o prace w tej firmie natomiast w decyzji pogrubili mi jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego. Tylko odnieśli się pewnie do tego ze ja zrobiłam nienaleznie pobrane mając tylko pierwszą umowę o zatrudnieniu brak było kolejnej i potraktowali to jako że osoba dalej nie pracuje. I teraz jest ciągłość czy utracić i ponownie zrobić uzysk. Pomocy bo jestem nowa.
dlaczego nie ma wiekszego znaczenia,ze dochod byl za sierpien skoro mial byc za inny miesiac ? to ma duze znaczenie, nawet jesli za wlasciwy miesiac zarobil to samo to jednak i tak w aktach sprawy ma byc zaswiadczenie za dobry miesiac... nie wiem dokladnie co wplynelo na to,ze ustalaliscie teraz wlasnie nienaleznie pobrane, czy ten uzysk wyszedl dopiero teraz, czy co ? tak czy siak przepis o tym,ze nie stosujemy przepisu o uzysku i utracie pierwszy raz mial zastosowanie dopiero do wnioskow skladanych na okres 2017/18, wiec go tu, weryfikujac prawo do swiadczen za stary okres, nie stosujesz...jesli pan zaczal prace w maju 2016 i zakonczyl we wrzesniu 2016 to w okresie od 1.07.16 do 30.09.16 trzeba mu liczyc dochod uzyskany za czerwiec, 30.09. skonczyl sie ten uzysk, a `1.10 nastapil nowy uzysk z nowej umowy i nalezy doliczyc dochod uzyskany za listopad
powinien być uzysk za czerwiec 2016 r. i nienależne od lipca oraz utrata w miesiącu październiku i znowu uzysk za listopad, więc nienależne od grudnia.
dziękuję bardzo za odpowiedź tak właśnie zaczęłam robić decyzję ale biłam się z myślami czy robię dobrze. A pisząc o maju po prostu myślałam o sierpniu tylko się "przejęzyczyłam".