Proszę o info jak w waszych PCPR-ach wystawiacie decyzje z tytułu pobytu dziecka w pieczy zastępczej jeśli rodzicami zastępczymi ustanowieni zostają małżonkowie?
Czy jeśli wniosek na świadczenie złoży jedno z nich to decyzja jest adresowana na tego małżonka czy wydajecie decyzję na oboje? U nas decyzja została wydana na Panią chociaż tworzy ona rodzinę zastępczą wraz z mężem. Pani zmarła i nie wiemy co teraz zrobić bo dziadek pozostał i dalej sprawuje opiekę nad dzieckiem. Czy w związku z tym uchylić decyzję w związku ze zgonem i wydać nową na Pana?
decyzja z tyt. rodziny zast. na małżeństwo czy jednego współ
-
- Praktykant
- Zajmuję się: piecza zastępcza
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: decyzja z tyt. rodziny zast. na małżeństwo czy jednego w
Stara decyzja z chwilą zgonu stała się bezprzedmiotowa i nie za bardzo jest co zmieniać. W tym przypadku jedyna słuszna droga w mojej ocenie jest taka, żeby wydać nową decyzję na ojca zastępczego.
A docelowo, ja staram się za wszelką cenę, żeby wnioski zawsze były pisane przez obojga rodziców (nawet jeśli podpisuje tylko jedno z nich). Wtedy wydaję jedną decyzję na oboje rodziców.
Problem zgonu to jeszcze najmniejszy problem (jeśli tak brzydko mogę to ująć).
Wyobraź sobie roszczeniową rodzinę, która z premedytacją złoży Ci dwa wnioski, jeden za drugim. Wydasz decyzję na matkę, a tydzień później przyjdzie ojciec, że mu się też należy świadczenie. I co wtedy?
Ja piszę na obojga tłumacząc od góry, że przecież razem stanowią rodzinę. Piszę ich razem w decyzji i wszystkie problemy na tej linii odchodzą.
A docelowo, ja staram się za wszelką cenę, żeby wnioski zawsze były pisane przez obojga rodziców (nawet jeśli podpisuje tylko jedno z nich). Wtedy wydaję jedną decyzję na oboje rodziców.
Problem zgonu to jeszcze najmniejszy problem (jeśli tak brzydko mogę to ująć).
Wyobraź sobie roszczeniową rodzinę, która z premedytacją złoży Ci dwa wnioski, jeden za drugim. Wydasz decyzję na matkę, a tydzień później przyjdzie ojciec, że mu się też należy świadczenie. I co wtedy?
Ja piszę na obojga tłumacząc od góry, że przecież razem stanowią rodzinę. Piszę ich razem w decyzji i wszystkie problemy na tej linii odchodzą.
Oprócz decyzja z tyt. rodziny zast. na małżeństwo czy jednego współ - Piecza Zastępcza przeczytaj również:
Zmiany kwot świadczeń w pieczy od 1 czerwca br.
Składka zdrowotna od świadczenia na pokrycie kosztów utrzyma
kontrola w placówkach opiekuńczo-wychowawczych
Waloryzacja świadczeń dla rodzin, wychowanków
wzór pisma do sadu- zmiana postanowienia
Usamodzielniany na starych zasadach
Odpłatność za pobyt dziecka w pz
opiekun prawny chce otrzymać świadczenie jako rodzina zastęp
Wgląd w akta sprawy - rodzina zastępcza
zmiana danych rodz. zast. a decyzja
Przyjęcie dodatkowych dzieci!!!!
Alimenty na rzecz dzieci przebywające w pieczy zastępczej
Odpłatność gminy za pobyt dziecka w placówce