decyzja zmieniająca przy kolejnym dziecku, pytanie dla osób
-
- Stażysta
- Zajmuję się: 500+
decyzja zmieniająca przy kolejnym dziecku, pytanie dla osób
Proszę, powiedźcie mi, czy jeśli rodzinie pobierającej 500+ na pierwsze dziecko rodzi się kolejne, wydajecie decyzję zmieniającą? Jak zaznaczacie status takiej decyzji - analogicznie jako zmieniająca? bo jeśli wprowadzam kolejne dziecko, to muszę je zaznaczyć jako pierwsze w programie Top Team, ponieważ jeśli zaznaczę je jako kolejne, to nie będę mogła weryfikować tabeli dochodów. Czy ktoś to już rozgryzł? wiem, że rychło w czas no ale cóż... do sprawozdań miesięcznych zawsze ręcznie wpisuję ile jest rzeczywiście dzieci pierwszych a ile kolejnych, problem może pojawić się w sprawozdaniu rocznym, którego już ręcznie zliczać nie będę...
Piszcie i dzielcie się swoimi rozwiązaniami ; ) Dziękuję ; )
Piszcie i dzielcie się swoimi rozwiązaniami ; ) Dziękuję ; )
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2017, 8:27 przez Zuzanka59, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stażysta
Re: decyzja zmieniająca przy kolejnym dziecku, pytanie dla o
w tytule : pytanie dla osób korzystających z programu Top Team, tytuł chyba nie zmieścił się w całości...
- oko12
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/Stypendia
- Kontakt:
Ja nie robię decyzji zmieniającej, ponieważ mam nowy wniosek na kolejne dziecko i na to dziecko wydaję decyzję.
-
- Stażysta
no ale jak to w systemie zaznaczasz..? bo ja troszkę się pogubiłam...czy ktoś jeszcze się wypowie jak robi w tym temacie? Top Team w ostatniej aktualizacji napisał, że " - poprawiliśmy wyliczenie świadczeń w przypadku, gdy wykazywane było świadczenie na drugie lub kolejne dziecko - jednak nie było to świadczenie nowe a jedynie zmienione decyzją zmieniającą..."
-
- Stażysta
Poruszam ten temat, bo dowiedziałam się, że niektóre Ośrodki ogarniają taką sytuację decyzją zmieniającą, może się podzielą co i jak? ; )
- oko12
- Referent
- Kontakt:
Ja we wniosku na kolejne dziecko odznaczam pierwsze i zaznaczam kolejne na które strona wnioskuje o świadczenie wychowawcze. Wówczas masz kolejny wniosek na kolejne dziecko i tylko ono Ci później we wniosku wyskakuje w liście dzieci na które strona wnioskuje.
- oko12
- Referent
- Kontakt:
Ja nie rozumiem dlaczego robią decyzję zmieniającą.Zuzanka59 pisze:Poruszam ten temat, bo dowiedziałam się, że niektóre Ośrodki ogarniają taką sytuację decyzją zmieniającą, może się podzielą co i jak? ; )
1. Czy strona składa oświadczenie że urodziło jej się kolejne dziecko i wnioskuje o dopisanie jego do składu rodziny?
2. Czy składa kolejny wniosek na kolejne dziecko i na nie wnioskuje o świadczenie wychowawcze?
Bo jeżeli składa kolejny wniosek to chyba logiczne jest żeby go zarejestrować i wydać na nie kolejną decyzję a nie decyzję zmieniającą.
-
- Stażysta
Kobitka dostając wniosek do ręki zaznacza na nim, ze składa na pierwsze dziecko, mimo że to jest dziecko kolejne w rodzinie i tak też do tej pory zaznaczałam w systemie. wiem, że Ośrodki, które wprowadzały tak samo jak ja, decyzję robią jako zmieniającą. W takim razie od nowego okresu zasiłkowego, powinnam zaznaczać tak jak sugerujesz. Czy ktoś robi inaczej/lub tak samo? Ten okres zasiłkowy pociągnę tak jak to robiłam do tej pory, trudno.
-
- Stażysta
Dostałam SW w kwietniu 2016 a wcześniej nie wprowadzałam żadnych wniosków, po prostu nie pracowałam ani na programie Top-Team, także taki sposób ustaliła koleżanka z ŚR i tak już zostało, od jakiegoś czasu się po porostu zastanawiam...no bo źle zlicza rzeczywiście a później piszą z Ministerstwa, że dane są nierzetelne, co do pierwszych dzieci i myślę, że w dużej mierze właśnie przez coś takiego...
- oko12
- Referent
- Kontakt:
Nie powinna zaznaczać, że wnioskuje na pierwsze dziecko, bo na pierwsze już pobiera.Zuzanka59 pisze:Kobitka dostając wniosek do ręki zaznacza na nim, ze składa na pierwsze dziecko, mimo że to jest dziecko kolejne w rodzinie i tak też do tej pory zaznaczałam w systemie. wiem, że Ośrodki, które wprowadzały tak samo jak ja, decyzję robią jako zmieniającą. W takim razie od nowego okresu zasiłkowego, powinnam zaznaczać tak jak sugerujesz. Czy ktoś robi inaczej/lub tak samo? Ten okres zasiłkowy pociągnę tak jak to robiłam do tej pory, trudno.
Zaznacza we wniosku że wnioskuje na kolejne dziecko i w pkt. B wniosku je wpisuje. W składzie rodziny wpisuje całą rodzinę i wówczas masz czarno na białym.
Oprócz decyzja zmieniająca przy kolejnym dziecku, pytanie dla osób - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
wnioski na 500+ nowy okres zasiłkowy a siły przerobowe ; )
Nienależnie wypłacone, błąd organu
alimety
SYGNITY cudzoziemiec problem ze sprawdzeniem w innych jednos
zasiłek macierzyński z PUP i wyrównanie ze świadczenia rodzi
kod walidacji
dochód z zagranicy
Wznowienie czy wszczęcie postępowania
składka z ZUS
proszę, pomóżcie obliczyć dochód:/
czy to jest utrata i uzysk dochodu
nowy wniosek w związku ze zmianą sytuacji- urodzenie dziecka
Daty w decyzji
Brak zapłaty nienaleznego świadczenia. Upomnienie? Wzór
Za jaki miesiąc doliczyć dochód z macierzyńskiego?
Decyzja ROPS ws. decyzji OPS...