Decyzje dla opiekunów - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 14 kwie 2014, 13:53

Miłe Koleżeństwo, Zastanawiam się czy w momencie wejścia w życie nowej ustawy powinnismy wydać dwie decyzjie :
1- regulujaca niewypłacone świadczenia + odsetki
2 - przyznajaca świadczenia od teraz.

Kolejna moja wątpliwość, czy Signity już coś wie, że trzeba modyfikować system ?
Toja

Napisano: 14 kwie 2014, 14:10

moim skromnym zdanem wydawanie dwoch decyzji to marnotrawstwo publicznych pieniedzy:) a co do sygnity to nie mam pojecia co oni wiedza a czego nie:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2014, 14:22

Taniej i wygodniej będzie wydać jedną. No i jedna będzie bardziej zrozumiała dla strony raczej.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2014, 15:10

A ja uważam, że dwa wnioski i dwie decyzje wprawdzie mają racje też ci, którzy twierdzą, że wydając jedną decyzje będziemy mieli więcej czasu na przemyślenie sprawy bo całe postępowanie będzie trwało dużo dłużej więc o ewentualne pomyłki będzie trudniej ale co to bedzie to jeden .... wie
wiosna1

Napisano: 15 kwie 2014, 7:31

uważam , że lepiej byłoby zrobić dwie decyzje , gdyż bieżąca wypłata świadczeń wymaga przeprowadzenia wywiadu środowiskowego przez pracownika socjalnego ( co z pewnością potrwa ) a zaległości + odsetki - wywiadu nie wymagają , więc można by je szybciej wypłacić.
dd1

Napisano: 15 kwie 2014, 7:37

Czy ktoś był już na jakimś szkoleniu gdzie omawiano tą kwestię? Ja przekazałam pytania do prawników (między innymi o to, czy jedna czy dwie decyzje), ale sobie poczekam na jakąkolwiek opinię
brum

Napisano: 15 kwie 2014, 8:59

Jedno postępowanie, jedna decyzja - będziecie wszczynać dwa? Znaczy dawać stronie dwa wnioski? Okres od lipca do dnia wejścia w życie ustawy przecież też trzeba będzie zweryfikować czy ktoś nie poszedł do pracy itp.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2014, 9:44

Ale ustawa nic nie mówi o dwóch wnioskach w takim przypadku, jak chociażby w przypadku osób, które mają dopiero występowac z wnioskiem na zasiłek dla opiekuna wraz z nowym orzeczeniem, który jest kontynuacją tego poprzedniego.
Jak na moje oko, jedno postępowanie, jeden wniosek, w którym zaleznie od sytuacji będą uwzglednione dwa punkty ustępu 2.
m&m

Napisano: 15 kwie 2014, 9:57

m&m pisze:Jak na moje oko, jedno postępowanie, jeden wniosek, w którym zaleznie od sytuacji będą uwzglednione dwa punkty ustępu 2.
Oczywiście ;)
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x