Pani złożyła wniosek elektronicznie dla nowego członka rodzinny. Sama ma wydaną kartę w innym mieście? Zadzwoniłam do niej , żeby się zjawiła i jakoś się nie zjawia czy wysłać jej wezwanie czy od razu decyzja odmowna ? Jak do tego podejść?
odmowa na podstawie jakiego art.? jeżeli dziecko spełnia warunki, adres wskazany we wniosku jest w gminie, to nie bardzo jest podstawa - teoretycznie, a często też praktycznie, członek rodziny może mieszkać w innej gminie. wiadomo, że jak bo9bas dopiero się urodził, to raczej nie będzie mieszkał sam gdzie indziej
ja bym wezwała do złożenia wyjaśnień odnośnie zamieszkania rodziny, np. może być to osobiste stawiennictwo, bo jak się nie zjawi to bez rozpatrzenia, a jak przyjdzie, to może jednak złoży wniosek dla wszystkich, jak się wskaże przepis ustawy o konieczności zgłaszania zmiany miejsca zamieszkania
można też przyznać kartę jak leci, system nie zablokuje, nada nowy numer rodziny, a jak potem taka osoba będzie np. chciała dla siebie duplikat i złoży wniosek to się dowie dlaczego go nie może otrzymać wiem, wiem, złośliwe rozwiązanie, ale ja dużo wniosków tak rozpatrzyłam, bo ilość pisanych wezwań to... chyba z 50% do wniosków elektronicznych