dłuznik alimentacyjny nie stawił sie na wezwanie PUP - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 24 lip 2023, 11:47

Czy przegapienie terminu zgłoszenia się do PUP przez dłużnika (no i "kara" 120 dni) może być uznana za odmówienie rejestracji i być podstawa do wszczęcia postępowania o uchylaniu się? Dłużnik robi wszystko co mu się każe bo nic nie rozumie (upośledzony), niczego nie odmawia, z każdym wysłanym do niego listem przychodzi i pyta o co chodzi i co ma zrobić. Nie wiem jak dalej poprowadzić postepowanie, czy decyzja o uchylającym sie będzie w tym przypadku legalna, jesli on niczego nie odmawia bez przyczyny, po prostu nie jazy ze ma termin w PUP.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 24 lip 2023, 13:47

kalina.malina pisze:
24 lip 2023, 11:47
Czy przegapienie terminu zgłoszenia się do PUP przez dłużnika (no i "kara" 120 dni) może być uznana za odmówienie rejestracji i być podstawa do wszczęcia postępowania o uchylaniu się? Dłużnik robi wszystko co mu się każe bo nic nie rozumie (upośledzony), niczego nie odmawia, z każdym wysłanym do niego listem przychodzi i pyta o co chodzi i co ma zrobić. Nie wiem jak dalej poprowadzić postepowanie, czy decyzja o uchylającym sie będzie w tym przypadku legalna, jesli on niczego nie odmawia bez przyczyny, po prostu nie jazy ze ma termin w PUP.

Zawsze możesz wszcząć postępowanie o uchylającym się, telefonicznie go pogonić do urzędu, żeby się zarejestrował. A, jak to zrobi, to umorzenie postępowania.
Lucyna123!
Stażysta
Od: 27 sty 2023, 11:44
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 24 lip 2023, 14:07

No właśnie on się nie zarejestruje przez najbliższe 120 dni to nie mam po co go ganiać, mając dokumenty o czasie blokady w PUP nie mogę go skutecznie zobowiązać do rejestracji bo jak mam żądać czegoś prawnie niemożliwego?, PUP by padł ze śmiechu chyba... Zrobię wszczęcie i co, ani wydać decyzji bo jak mam tam napisać ze on odmawia i wysyłać do prokuratury jak on niczego nie odmawia, słucha się jak żaden inny, jest na każdym wywiadzie, umorzyć tez nie bardzo bo jednak niezarejestrowany, trochę patowa sytuacja.
w ogóle całe postępowanie wobec niego nie ma najmniejszego sensu bo on naprawdę ni w ząb nie rozumie, stopień umiarkowany, zasiłek stały z gops, a służy jedynie uzupełnieniu teczki żeby się mi jako urzędnikowi zgadzało. :?
kalina.malina
Starszy referent

Napisano: 24 lip 2023, 14:12

Możesz go zobowiązać do zarejestrowania jako poszukującego pracę, wtedy nie mogą mu odmówić. A, że nie do końca jest zdrowy, to mu pracy nie znajdą. A, jak nie chcą go zarejestrować jako poszukującego, niech Ci to na piśmie dadzą.
Lucyna123!
Stażysta
Od: 27 sty 2023, 11:44
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 25 lip 2023, 13:09

Lucyna123! pisze:
24 lip 2023, 14:12
Możesz go zobowiązać do zarejestrowania jako poszukującego pracę, wtedy nie mogą mu odmówić. A, że nie do końca jest zdrowy, to mu pracy nie znajdą. A, jak nie chcą go zarejestrować jako poszukującego, niech Ci to na piśmie dadzą.
Zapomniałam dodać ze on był zarejestrowany jako poszukujący a nie bezrobotny (od lat nie może jako bezrobotny bo ma zasiłek stały z gops, a to sie podobno wyklucza - info z PUP, zresztą jak kiedyś był jako bezrobotny i otrzymał stały to go pup właśnie z tego powodu wyrejestrował.) Teraz ma ta 120 dniowa kare na rejestracje jako poszukujący pracy, właśnie mam to na piśmie w decyzji z pup.
Jak go zobowiąze to on oczywiscie pojdzie do pup, pup wtedy do mnie dzwoni o co mi chodziło, bo on nie potrafi wyjasnic. Wiec no nie bede go zobowiazywac do niemożliwego bo wstyd nawet przed pupem.
kalina.malina
Starszy referent

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x