kalina.malina pisze: ↑24 lip 2023, 11:47Czy przegapienie terminu zgłoszenia się do PUP przez dłużnika (no i "kara" 120 dni) może być uznana za odmówienie rejestracji i być podstawa do wszczęcia postępowania o uchylaniu się? Dłużnik robi wszystko co mu się każe bo nic nie rozumie (upośledzony), niczego nie odmawia, z każdym wysłanym do niego listem przychodzi i pyta o co chodzi i co ma zrobić. Nie wiem jak dalej poprowadzić postepowanie, czy decyzja o uchylającym sie będzie w tym przypadku legalna, jesli on niczego nie odmawia bez przyczyny, po prostu nie jazy ze ma termin w PUP.
Zapomniałam dodać ze on był zarejestrowany jako poszukujący a nie bezrobotny (od lat nie może jako bezrobotny bo ma zasiłek stały z gops, a to sie podobno wyklucza - info z PUP, zresztą jak kiedyś był jako bezrobotny i otrzymał stały to go pup właśnie z tego powodu wyrejestrował.) Teraz ma ta 120 dniowa kare na rejestracje jako poszukujący pracy, właśnie mam to na piśmie w decyzji z pup.Lucyna123! pisze: ↑24 lip 2023, 14:12Możesz go zobowiązać do zarejestrowania jako poszukującego pracę, wtedy nie mogą mu odmówić. A, że nie do końca jest zdrowy, to mu pracy nie znajdą. A, jak nie chcą go zarejestrować jako poszukującego, niech Ci to na piśmie dadzą.