Dłuznik alimentacyjny po Zakładzie Karnym - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 26 lip 2021, 12:31

Witam
Jestem OWW i OWD w tej sprawie. Dłużnik alimentacyjny wyszedł z Zakładu Karnego 30 maja br. Adres od Komornika mam podany, że jest zameldowany w innej gminie, ale okazało się, że trafił do nas i mieszka z innym kolegą po "Fachu". Pisałam do ZK i oni również podali adres w naszej gminie, że taki podał przy opuszczeniu ZK. Wysłałam do niego na ten adres wezwanie na wywiad, odebrał pocztę osobiście ale oczywiście nie przyszedł. Minęło już od terminu, kiedy miał się stawić ponad miesiąc. Zastanawiam się czy pisać do niego o wszczęciu postępowania o uznaniu go za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, gdyż jednocześnie zdaję sobie sprawę że nie mógł płacić 50 % alimentów przez pół roku bo siedział w więzieniu. Gdy napiszę do komornika to pewnie odpisze, że nic nie płacił. Nawet Policja odmówiła wszczęcia postępowania bo dłużnik przebywał w ZK, gdy wysłałam im zawiadomienie z art. 209 KK jako organ wierzyciela w kwietniu br,że wierzycielka pobiera u nas świadczenie z funduszu alimentacyjnego na 4 jego dzieci.
Poradźcie proszę co robić
1qaz
Stażysta
Od: 20 mar 2020, 14:43
Zajmuję się: FA, ŚW

Napisano: 26 lip 2021, 13:14

zrobiłabym wszczęcie bez dwóch zdań, tym bardziej, że mógł przyjść na wywiad i z odrobiną chęci byłoby po sprawie
poza tym w zk można pracować, więc kiepska wymówka że siedział
A.Panek
Stażysta
Od: 14 maja 2021, 8:53
Zajmuję się: FA

Napisano: 26 lip 2021, 13:51

Ale tu nie masz specjalnie innego wyjścia, uniemożliwił przeprowadzenie wywiadu, więc wszczynasz postępowanie.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x