Dłużnik chce rozłożenia na raty ZALICZKĘ ALIMENT. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 08 sty 2016, 9:52

Witam,

- dłużnik najpierw miał rozłożony dług na raty z FA i całość systematycznie spłacił.
- teraz dłużnik zwrócił się z prośbą o rozłożenie Mu na raty ZALICZKĘ ALIMENTACYJNĄ.

Czy ktoś z życzliwych osób ma może wzór decyzji rozkładającej ZALICZKĘ ALIMENT. na raty i podzieliłby się?
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
Ketchup

Napisano: 08 sty 2016, 11:50

Nie można zaliczki ani umorzyć, ani rozłożyć na raty.
Nasz dłużnik swego czasu bardzo o to zabiegał, aż w końcu sprawa trafiła do WSA.
WSA orzekło, że należy umorzyć postępowanie w całości jako bezprzedmiotowe w chwili jego wszczęcia, ponieważ w sprawie zaliczki alimentacyjnej nie zostały wydane decyzje zobowiązujące dłużnika do zwrotu tej zaliczki. W związku z tym brak jest podstaw prawnych do prowadzenia postępowania administracyjnego w zakresie ulg dla dłużnika (umorzenie, raty, odroczenie).
Organy (czyli my i SKO) prowadziły postępowanie w sprawie zaliczki (umorzenia, później rat) co do której nie orzeczono zwrotu, naruszyły regulację zawartą w art. 30 ust. 2 w związku z art. 27 ust. 2 ustawy.
Tosia 3

Napisano: 16 sie 2016, 15:00

Mam właśnie ten problem : oww przesłał mi wniosek o umorzenie zaliczki alimentacyjnej bo jestem owd wydałam decyzję w oparciu o art. 30 ust. 1, uchylili i do ponownego rozpatrzenia i napisali, że można tylko gdy jest decyzja o obowiązku zwrotu. Jeśli możesz to podaj mi proszę podstawę prawną tego umorzenia
Ola G.

Napisano: 16 sie 2016, 16:46

Tosia 3 pisze:Nie można zaliczki ani umorzyć, ani rozłożyć na raty.
Nasz dłużnik swego czasu bardzo o to zabiegał, aż w końcu sprawa trafiła do WSA.
WSA orzekło, że należy umorzyć postępowanie w całości jako bezprzedmiotowe w chwili jego wszczęcia, ponieważ w sprawie zaliczki alimentacyjnej nie zostały wydane decyzje zobowiązujące dłużnika do zwrotu tej zaliczki. W związku z tym brak jest podstaw prawnych do prowadzenia postępowania administracyjnego w zakresie ulg dla dłużnika (umorzenie, raty, odroczenie).
Organy (czyli my i SKO) prowadziły postępowanie w sprawie zaliczki (umorzenia, później rat) co do której nie orzeczono zwrotu, naruszyły regulację zawartą w art. 30 ust. 2 w związku z art. 27 ust. 2 ustawy.
zgadzam sie, też czytałam wyroki na ten temat....poprostu niech płąci ile może tam odsetki nie rosną więc co mu da rozłożenie na raty
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny