Dłużnik chce wznowienia postępowania - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 29 kwie 2021, 8:31

Mam skomplikowaną sprawę z dłużnikiem.
Pan został wezwany na wywiad alimentacyjny, na który nie stawił się - korespondencja wróciła po dwukrotnym awizo.
Zostało wszczęte postępowanie w sprawie uznania za uchylającego się, również korespondencja wróciła dwukrotnie awizowana.
Od komornika uzyskałam informację, że dłużnik nie wywiązuje się z zobowiązań alimentacyjnych.
W między czasie dowiedziałam się, że przebywał w ZK, więc dla pewności wysłałam pismo, czy nie przebywa tam nadal. Po uzyskaniu odpowiedzi, że nie przebywa w ZK wystawiłam decyzję uznającą go za uchylającego się. Decyzja też wróciła po dwukrotnym awizo.
Wysłałam wniosek o ściganie do prokuratury i zapytanie do CEPiK.
Następnie złożyłam wniosek do Starostwa o zatrzymanie prawa jazdy.
Wtedy dłużnik pojawił się w Ośrodku z pretensjami, że nic nie wiedział, że toczy się jakieś postępowanie, dopiero Starostwo go znalazło. Złożył wniosek o wznowienie postępowania w sprawie uznania go za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. Argumentował pismo, że nie wiedział, że toczy się wobec niego postępowanie egzekucyjne u komornika, ani nasze w ośrodku. Od komornika mam informację, że poinformował dłużnika o toczącym się postępowaniu, a sam dłużnik nie zgłaszał zmiany adresu.
Teraz, czy powinnam mu wznowić to postępowanie, czy odmówić wznowienia powołując się na art. 761 § 3 kpc (dłużnik, który został zawiadomiony o wszczęciu egzekucji, obowiązany jest do powiadomienia w terminie 7 dni organu egzekucyjnego o każdej zmianie miejsca swego pobytu itd.).
Do Starostwa wystąpiłam o zawieszenie postępowania w sprawie zatrzymania prawa jazdy do czasu, aż z dłużnikiem załatwię sprawę wznowienia postępowania.

Proszę o pomoc, bo czas mnie goni, a nie wiem jak ugryźć temat.
paja1231
Stażysta
Od: 24 wrz 2019, 11:05
Zajmuję się: PS

Napisano: 29 kwie 2021, 9:27

z tego co piszesz to nie ma żadnych podstaw do wznowienia, wg mnie odmowa
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2021, 9:43

Też tak uważałam do czasu, aż zapytałam znajomego prawnika i on twierdzi, że jeżeli dłużnik nie odebrał chociaż wezwania na wywiad to nie wiedział, że toczy się postępowanie i powinniśmy wznowić postępowanie.
paja1231
Stażysta
Od: 24 wrz 2019, 11:05

Napisano: 29 kwie 2021, 10:31

Według mnie - też odmowa. Art. 44 kpa nie "mówi" o tym, że dłuznik musi być powiadomiony o toczacym się postepowaniu. Po prostu podwójne awizo uważa się za doręczone. Powołałabym się jeszcze na tą informację od komornika, że dłuznik był powiadomiony o obowiązku zgłoszenia zmiany miejsca zamieszkania.
Wikkaa
Starszy referent
Od: 07 kwie 2017, 14:43

Napisano: 12 maja 2021, 11:09

Wczoraj Mazurkiewicz mówił, ze dłużnik ma teraz prawo wnioskować o przywrócenie terminu na podstawie ustawy Covidowej art 15zzzzzn2 ust 2
Betinka_
Stażysta
Od: 06 gru 2018, 12:02
Zajmuję się: Fundusz Alimentacyjny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x