nic więcej nie robisz, tylko infomację o przyznaniu na sdres zagraniczny wysyłasz. ja póżniej piszę na policję z art. 209 ale zawsze umarzająnea55 pisze: ↑30 gru 2021, 13:12Wysłałam wniosek do OWD o podjęcie działań w odpowiedzi dostałam informację że dłużnik mieszka w Austrii i pełny adres, inf. do dłużnika wysyłam na adres zagraniczny to wiem, ale co dalej z postępowaniem? OWD odpisało, że nie są organem właściwym ponieważ dłużnik zamieszkuje za granicą więc co dalej z wnioskiem: o podjęcie działań???
art 15 ust 4 pkt 3 mówi co należy do wniosku dołączyć:de Charette pisze: ↑03 sty 2022, 8:44hm, na jakiej podstawie kogoś wzywasz? Przecież to bezprawie jest
po pierwsze komornik nie może prowadzić egzekucji wobec kogoś kto przebywa za granicą, chyba że ma coś do zajęcia na terenie kraju (np. Nieruchomość ale takich przypadków jest bardzo mało). Mam dosyć sporo przykładów że po rozpoczęciu ścigania za granicą gdzie pośredniczy sąd nagle okazuje się że dłużnik wpłaca bezpośrednio wierzycielce albo zaczyna się dogadywać w kwestii spłat z OWW. Zatem ma to sens, i nie wymuszam na wierzycielce żeby umarzała egzekucje u komornika, w momencie gdy zostanie znaleziony za granicą,najczęściej sąd okręgowy zwraca się do wierzycielki żeby nie było podwójnej egzekucji, ale to dopiero w momencie gdy dłużnik ma wyrok nakazujący płacić. Nigdzie w ustawie nie jest napisane że ma być to albo to. Ale nikt cie też nie zmusi żebyś to robił bo masz komornika, rozumiem że wszędzie masz ustalony adres dłużnika lub kuratora i uważasz że jest okde Charette pisze: ↑03 sty 2022, 11:09słonko a gdzie jest mowa o tym, że ty masz kogoś do czegoś zmuszać?
Komornik prowadzi egzekucję? Prowadzi. Masz dokument? Masz. I tyle
Czy istnieją przypadki,że komornik prowadzi egzekucję względem kogoś kto jest zagranicą? Istnieją. Czyli zajmij się swoją pracą a nie wtryniaj w czynności komornika i nie utrudniaj życie kobiecie ( i sobie).