Dłużnik odnalazł się a miał ustanowionego kuratora - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 20 paź 2014, 13:10

W okresach świadczeniowych 2009/2010, 2010/2011, 2011/2012, 2012/2013 pewien dłużnik miał ustanowionego przedstawiciela dla osoby nieznanej z miejsca pobytu.

Kiedyś była taka sytuacja, że Komornik ustalił adres w/w dłużnika, więc ja przesłałam dłużnikowi decyzje o zwrocie długu, potem wysłałam nowe upomnienia, ale w międzyczasie okazało się, że dłużnik nie zamieszkiwał pod tym adresem (korespondencja "adresat wyprowadził się"), więc nie wystawiłam TW.

Dziś otrzymałam od Komornika Sądowego pismo na podstawie którego wynika, że dłużnika odnaleziono i mieszka w miejscowości XYZ....

PYTANIA:
1. przedstawiciel wysyła decyzję o zwrocie długu dłużnikowi za w/w okresy w oryginale/skserowane?
2. czy jeszcze jakieś inne dokumenty należy przesłać dłużnikowi?
3. czy przedstawiciel musi napisać jakieś pismo przewodnie czy nie?

Jak, krok po kroku, postępowaliście w takich przypadkach?
Kaasiek

Napisano: 21 paź 2014, 10:57

Proszę, niech się ktoś wypowie...
Kaasiek

Napisano: 22 paź 2014, 7:18

Mieliśmy dwa takie przypadki.
U nas kuratorem jest osoba pracująca w naszym ośrodku, więc wszystkie decyzje które miała po prostu wysłała do dłużnika.
A my w dziale po prostu tylko wszczęliśmy postępowanie egzekucyjne, tj. upomnienie, TW.
Asia12

Napisano: 22 paź 2014, 7:28

czyli pakuję stare decyzje i po miesiącu upomnienie a dalej TW
a jak ustalacie kuratora - na każdy okres świadczeniowy, czy raz aż do odnalezienia się dłuznika?
magds

Napisano: 23 paź 2014, 12:08

Powiem tak:
W pierwszych dwóch okresach był raz ustalony kurator, potem po jakimś szkoleniu wyszło że jednak trzeba co roku.
W sumie jest to z mojej perspektywy trochę więcej roboty, ale dzięki temu znowu jest mobilizacja żeby trochę poszukać po ZK, komornikach, bazie adresowej itd.
Teraz na każdy okres mamy na nowo kuratora.

Co do postępowania to nie musisz czekać miesiąca. Termin zwrotu kwoty na decyzji już minął, ja robię od razu (no może nie z dnia na dzień jak się dłużnik znajdzie) więc z upomnieniem nie czekam tak długo.
Pzdr Asia
Asia12

Napisano: 23 paź 2014, 14:38

1 . pismo przewodnie do dłuznika z zawiadomieniami i deczyjami tymi co kurator plus dopiska ze decyzje są prawomocne i nie przysługuje odwłanie ze zwrotką oczywiście
2. pismo kseruje zwrotke tez i wysłam pismo o odwołanie z funkcji kuratora do sądu czekam na wyrok prawomocny
3. dopiero upomnienie po prawomocnym wyroku odwołującym mnie z funkcji
roann

Napisano: 23 paź 2014, 14:42

Jeśli jest ustanowiony kurator dla dłużnika kończymy tylko na decyzjach zwrotowych a UP I TW nie robimy?
kaśka11

Napisano: 10 mar 2015, 11:18

kto ma się podpisać pod tym pismem przewodnim: wójt czy kurator????
kasia7

Napisano: 10 mar 2015, 11:55

może ktoś podpowiedzieć????
kasia7

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x