dłużnik przyszedł pijany na wywiad odpowiadał na pytania dobrze, lecz swoje oświadczenie które napisał jest w ogóle nieczytelne pomimo tego że prosiłam go aby pisał wyraźniej że nie posiada nic. I co teraz mogę jakoś znowu wezwać go na wywiad czy jak? co zrobić
Jak masz nieczytelnie wypełnione oświadczenie to nie pozostaje ci nic innego jak wezwać dłużnika jeszcze raz ze względu na nieprawidłowe wypełnienie oświadczenia.
Powołujesz się na normalne artykuły tylko piszesz wyjaśnienie o co ci chodzi.
Jak na siłę szukasz czegoś w KPA to jedynie to:
Art. 50. § 1. Organ administracji publicznej może wzywać osoby do udziału w podejmowanych czynnościach i do złożenia wyjaśnień lub zeznań osobiście, przez pełnomocnika, na piśmie lub w formie dokumentu elektronicznego, jeżeli jest to niezbędne dla rozstrzygnięcia sprawy lub dla wykonywania czynności urzędowych.
Ale to jest ryzykowne.
Kwestia jest jeszcze tego, czy na trzeźwo wypisze czytelniej - może analfabeta
PS. ja bym próbował coś wypić i spróbować odczytać. Jak się nie uda to trudno.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
no mam już nauczkę no ale tak to już jest człowiek uczy się na błędach no nic wezwę go jeszcze raz a jak nie przyjdzie to i tak kiedyś był już uznany za uchylającego się więc i tak dalej nic nie będę robić nic dalej tylko pić kawę jak to zawsze elmer mówi no bo chyba nie muszę go zobowiązać do zarejestrowania się w pup?