wysłałam dłużnikowi wezwanie na wywiad, nie przyszedł więc wszczęłam postępowanie i przyszła matka i oświadczyła, że syn do końca roku będzie w areszcie.
Czy posiada ktoś decyzje umarzająca wszczęcie na tym przykładzie?
PILNE !
jaka dalas podstawe prawna do tego umorzenia??KROPUNIA pisze:Miałam taką sytuację. Jak dowiedziałam się od matki, że dłużnik przebywa w Zakładzie Karnym wystąpiłam z wnioskiem o udostępnienie danych na Policję czy faktycznie faktycznie tak jest oraz aby podali okres od kiedy do kiedy. Gdy dostałam informację potwierdzającą to umorzyłam postępowanie a dłużnika ponownie wezwałam na wywiad, gdy wyszedł z ZK bo akurat zdążył wyjść, gdy umorzyłam postępowanie.
Postępowanie wszczyna się, gdy dłużnik uniemożliwi przeprowadzenie wywiadu, a skoro był w Zakładzie karnym to nie można mówić o uniemożliwieniu, bo fizycznie nie miał jak tego zrobić.gopsosk pisze: ↑17 cze 2021, 11:12jaka podstawa prawna w przypadkujaka dalas podstawe prawna do tego umorzenia??KROPUNIA pisze:Miałam taką sytuację. Jak dowiedziałam się od matki, że dłużnik przebywa w Zakładzie Karnym wystąpiłam z wnioskiem o udostępnienie danych na Policję czy faktycznie faktycznie tak jest oraz aby podali okres od kiedy do kiedy. Gdy dostałam informację potwierdzającą to umorzyłam postępowanie a dłużnika ponownie wezwałam na wywiad, gdy wyszedł z ZK bo akurat zdążył wyjść, gdy umorzyłam postępowanie.