dłużnik w zk - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 27 lip 2015, 14:38

poinformowałam dłużnika iż zostały przyznane swiadczenia z fa, dostałam zwrot ze się wyprowadził, przyszła jego matka wskazała miejsce pobytu - jest w zakąłdzie karnym, kto jest organem właściwym? my czy tam gdzie znajduje się zk?
wysyłam korespondencje do zk?
...kropka...

Napisano: 27 lip 2015, 14:49

jak w ogóle powinno wyglądać prawidłowo przeprowadzone postepowanie wobec takiego dłużnika
...kropka...

Napisano: 28 lip 2015, 8:02

Organ właściwy nie zmienia się tylko dlatego, że dłużnik jest w ZK. Oczywiście nie można przeprowadzić z takim panem wywiadu, występujesz do zakładu wypoczynkowego *tfu* karnego, z prośbą o udzielenie informacji do kiedy ma przebywać i czy pracuje odpłatnie. Informacje przekazujesz komornikowi. Resztę postępowania prowadzisz standardowo, czyli po zakończeniu okresu wypłaty, wystawiasz decyzje o zwrocie, potem upomnienie a następnie TW (Choć ponoć już ma nie być). Jeśli w podobnych przypadkach jesteś tylko organem właściwym dłużnika to podobnie występujesz do zakładu po zaświadczenie a następnie informujesz organ właściwy wierzyciela.
Natomiast gdy dłużnik zakończy pobyt to trzeba ustalić czy aby się nie przeprowadził.
MZv2

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x