Dłużnik wpłacał alimenty - a wierzycielka to zataiła - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 lis 2015, 15:43

Witam,

Jestem w funduszu od niedawna i nie wiem co zrobić,
Przyszedł dłużnik, który twierdzi, że ma dowody o regularnym przekazywaniu alimentów wierzycielce od ponad roku i na dodatek spłaca komornikowi zaległe zadłużenie,
Wierzycielka pobierała fundusz od 2010 roku do 2013 r., później od stycznia 2014 r. fundusz został uchylony, ponieważ wierzycielka oświadczyła, że otrzymuje alimenty. Ponownie został jej przyznany fundusz od lutego 2015r. aż do nadal.

Co w takim przypadku mam wziąć od dłużnika, jeżeli twierdzi, że regularnie wpłaca alimenty włącznie z okresem od lutego 2015r. aż do nadal?

W takim wypadku wierzycielka będzie musiała zwrócić fundusz od lutego?
Gość

Napisano: 13 lis 2015, 16:10

Weź i skseruj sobie wszystkie dowody wpłaty i upewnij się czy to są na pewno alimenty, musi być zapiska , tytułem alimentów. Weź na wypadek oswiadczenie od dłużnika, a Jeżeli będą to alimenty , to wstrzymujesz wypłatę i wzywasz ja do złożenia wyjaśnień. Uchylasz decyzję i robisz nienależnie pobrane w tych miesiącach co pobierała z dwóch źródeł jednocześnie,.
Kacha123

Napisano: 16 lis 2015, 11:19

Skserowałam sobie wszystkie dowody wpłat, i nie wiem teraz za które miesiące jest fundusz do zwrotu, bo:
- data operacji 2015-04-01 a w tytule przelewu pisze: alimenty za miesiąc marzec - to teraz jest nienależnie pobrany fundusz za marzec czy za kwiecień???
- data operacji 2015-05-12 a w tytule przelewu pisze: alimenty za miesiąc kwiecień - to teraz jest nienależnie pobrany fundusz za kwiecień czy za maj???
- data operacji 2015-07-22 a w tytule przelewu pisze: alimenty - to teraz jest nienależnie pobrany fundusz za lipiec???
- data operacji 2015-08-16 a w tytule przelewu pisze: alimenty za miesiąc sierpień
- data operacji 2015-10-07 a w tytule przelewu pisze: alimenty za miesiąc wrzesień - to teraz jest nienależnie pobrany fundusz za wrzesień czy październik???

A wstrzymywać wypłatę za listopad? Bo dłużnik powiedział, że jeszcze nic nie wpłacił w listopadzie wierzycielce???

Pomóżcie, bo dopiero się wdrażam w Fundusz :-)
Gość

Napisano: 16 lis 2015, 11:21

Skserowałam sobie wszystkie dowody wpłat, i nie wiem teraz za które miesiące jest fundusz do zwrotu, bo:
- data operacji 2015-04-01 a w tytule przelewu pisze: alimenty za miesiąc marzec - to teraz jest nienależnie pobrany fundusz za marzec czy za kwiecień???
- data operacji 2015-05-12 a w tytule przelewu pisze: alimenty za miesiąc kwiecień - to teraz jest nienależnie pobrany fundusz za kwiecień czy za maj???
- data operacji 2015-07-22 a w tytule przelewu pisze: alimenty - to teraz jest nienależnie pobrany fundusz za lipiec???
- data operacji 2015-08-16 a w tytule przelewu pisze: alimenty za miesiąc sierpień
- data operacji 2015-10-07 a w tytule przelewu pisze: alimenty za miesiąc wrzesień - to teraz jest nienależnie pobrany fundusz za wrzesień czy październik???

A wstrzymywać wypłatę za listopad? Bo dłużnik powiedział, że jeszcze nic nie wpłacił w listopadzie wierzycielce???

Pomóżcie, bo dopiero się wdrażam w Fundusz :-)
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x