dłużnik za granicą - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 25 mar 2015, 15:00

Witam,

dłużnik przebywa poza granicami kraju więc komornik nie prowadzi postępowania. Sąd wydał pismo, z którego wynika iż wierzycielka złożyła wniosek o wszczęcie egzekucji z alimentów. Czy na podstawie tego pisma można przyznać świadczenia z funduszu, czy wierzycielka powinna przyjść wtedy gdy otrzyma pismo z urzędu który będzie prowadził tam postępowanie wobec dłużnika?
aga11

Napisano: 25 mar 2015, 15:18

ja również przychylam się do powyższego pytania, czy wystarczy inf. że wierzycielka złożyła wniosek do SO o egzekucje.
Bo w ustawie mamy w art. 15 że musi być informacja właściwego sądu o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego.
Jak to faktycznie powinno wygladać , bo mam dopiero pierwszego cudzoziemca i nie wiem czym to sie je
nitta

Napisano: 25 mar 2015, 15:26

info z sądu, tam złożyła tytuł wykonawczy
wika2

Napisano: 25 mar 2015, 15:36

Info z sadu wystarczy. są na to orzeczenia że sady dośc liberalnie traktują to podjęcie działań przez wierzycielke w związku z wykonaniem tytułu wykonawczego za granica, wystarczy aby wykazała ona jakąkolwiek aktywność.
lila

Napisano: 26 mar 2015, 9:12

czy wysyłanie wierzycielki do sądu za każdym razem jak dłuznik pracuje za granicą? czy jak tam mieszka od dłu zszewgo czsu, mam przyp. że dłuznik mieszka za granicą, komornik pisze mi to w pismie o ustalenie miejsca pobytu a zaświadczenie o bezskuteczności wystawia za kazdym razem , i egzekucje niby prowadzi
GRAS

Napisano: 26 mar 2015, 17:57

Jeżeli komornik prowadzi sprawę, to niech prowadzi. Wierzyciel nie ma obowiązku składania wniosku w sądzie. Inna rzecz, czy temu wierzycielowi zależy na wyegzekwowaniu czegokolwiek od dłużnika, czy tylko na corocznych zaświadczeniach do FA :lol: Jeśli przebywa legalnie i na stałe, jest szansa, żeby zagraniczna instytucja go namierzyła. Samo pracowanie, często dorywcze tego nie gwarantuje.
nitka
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 31 paź 2014, 20:34
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x