dłużnik za granicą, informacja z sądu, przyznanie FA, co dalej robi OWW? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 07 paź 2020, 10:23

Mam informację z sądu okręgowego, potwierdzającą, że "wierzycielka złożyła wniosek o pomoc w egzekucji alimentów od dłużnika znajdującego się za granicą oraz że do organu za granicą wysłany został wniosek o uznanie i stwierdzenie wykonalności orzeczeń polskiego sądu. Jak wynika z wyliczeń wierzycielki, dłużnik nie dokonuje regularnych wpłat a jego aktualne zadłużenie wynosi X zł. Informację wydano na podst. art. 15 ust. 4 pkt 3e ustawy o pomocy o.u.d.a."

Teraz pytania:
1) Czy to wystarczy i mogę przyznać FA?
Moim zdaniem tak, bo to jest "informacja właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą...";
2) Czy doliczam do Jej dochodu ewentualną kasę, którą dostała od dłużnika w roku bazowym? Jeśli tak, to na podstawie oświadczenia o dochodach nieopodatkowanych, bo informacji z innej instytucji nie dostanę?
3) czy jako OWW mam spróbować ustalić zagraniczny adres dłużnika i wysłać Mu informację o przyznaniu FA?
4) Czy ewentualnie wysłać do sądu informację o przyznaniu FA, czy nie, bo nie jest to organ egzekucyjny?
niki0
Referent
Od: 09 sie 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 07 paź 2020, 10:59

1. tak
2. tak
3. w jaki sposób chcesz to robić? Delegacji ci pracodawca chyba nie da :lol:
4. nie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 paź 2020, 11:46

Dziękuję bardzo:)
3) haha, bardziej myślałam za pośrednictwem wierzycielki lub tego sądu okręgowego ;p
niki0
Referent
Od: 09 sie 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x