jeśli poda to na podstawie kpa zobowiązujesz go do wyznaczenia przedstawiciela do spraw doręczeń na terenie kraju i odpowiednio pouczasz
jeśli nie to masz dłużnika którego musisz odszukać;)) a właściwie sąd ma taki obowiązek przed Tobą - tu akurat mało prawdopodobne żeby zrobili cokolwiek żeby go odnaleźć
asik dzięki !!!
Powiedz mi słońce a masz ten art. z kpa?
Jeszcze jedno jesli nie odbierze korespondencji we Włoszech czy nie wskaze przedstawiciela co wtedy?
..........., na mocy art. 40 § 4 i § 5 kodeksu postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2013 r. poz. 267), wzywa Pana do pisemnego wskazania w Polsce pełnomocnika do doręczeń korespondencji w terminie 30 dni od daty doręczenia niniejszego pisma.
Art. 40 § 4 KPA Strona zamieszkała za granicą lub mająca siedzibę za granicą, jeżeli nie ustanowiła pełnomocnika do prowadzenia sprawy zamieszkałego w kraju, jest obowiązana wskazać w kraju pełnomocnika do doręczeń.
Art. 40 § 5 KPA W razie niewskazania pełnomocnika do doręczeń przeznaczone dla tej strony pisma pozostawia się w aktach sprawy ze skutkiem doręczenia (…).
możesz coś dodać, poczytaj na ten temat
jeśli nie odbierze hmmm ale podwójne awizo - skutecznie doręczone, jeśli info że nie mieszka pismo do sądu o ustalenie adresu
jeśli odbierze a nie wyznaczy pozostawiasz w aktach ze skutkiem doręczenia
A ja mam taki przypadek, dłużnik złoży podanie w którym chciał rozłożenia zaległości na raty. Ustaliliśmy sytuację dochodową i rodzinną i przychyliliśmy się do jego prośby. W dniu 27.02 2014 r. matka dłużnika zgłosiła jego wyjazd za granicę do pracy a w dniu 28.02.2014 r. została wydana decyzja ratalna. Decyzja nie została odebrana (powtórne awizo). Czy decyzję traktować jako doręczoną czy może miał być wyznaczony przedstawiciel do spraw doręczeń bo już sama nie wiem co z tym mam zrobić ???
tego już nie robisz bo dłużnik nie ma miejsca zamieszkania w kraju więc nie ma właściwego urzędu skarbowego
OPS nie zgraliście w czasie tematu niestety. Gdyby była decyzja wydana 2 dni wcześniej byłoby skutecznie doręczone
Teraz wyślij do dłużnika zobowiązanie do ustalenia przedstawiciela i decyzję w jednej kopercie i po nerwach