Witam złosi sie do mnie klient, który zamieszkuje w lokalu własnosciowym spółdzielczym należącym do żony. Podaje, że posiadają rozdzielność majatkową i prowadzą odrebne gospodarstwo domowe. We wniosku wpisał, że zajmuje pokój o pow. 14 m. Zarządca wpisał całą powierzchnie mieszkania 55 m i całą kwote czynszu do spółdzielni. Pomóżcie jak mam rozpatrzyć ten wniosek bo mam poraz pierwszy taką sytuację. Jak przyjąć wydatki za czynsz?
klient do wniosku ma dołączyć ksero dokumentu potwierdzającego rozwód, separację (wyrok sądu). W wyroku o rozwód lub separację przeważnie jest podział pomieszczeń na małżonków. I w tedy na tej podstawie możesz takiej osobie przyjąć metraż wg. wyroku.
Rozdzielność majątkowa nie stanowi żadnej podstawy do pomniejszenia powierzchni ani nie potwierdza odrębnych gospodarstw. Bo rozdzielność majątkową może sobie zrobić każdy głupi (mądry). Idziesz no notariusza, płacisz i masz. Bo to jest zabezpieczenie na wypadek rozpadu małżeństwa.
Ja bym przyjęła do obliczenia DE wszystkie osoby zamieszkałe w tym mieszkaniu,ich wszystkich dochody oraz całą powierzchnię mieszkania jaką podał zarządca oraz wydatki.
A klientowi jak się nie podoba - może się odwołać.
Nie ma dowodów nie ma podziału powierzchni.
Popieram ~teresę (no, może z drobnymi wyjątkami). Małżeństwo to małżeństwo, wynikają z tego na poważnie przez cały czas zarówno prawa jak i obowiązki, nie można o tym zapominać.
Jasne obowiązki to obowiązki
Może tak - rozdzielność majątkowa chroni strony przed
np. długami jednej ze stron małżeństwa a co za tym idzie zajęciami komorniczymi i utratą majątku i tp.
Czyli jest to zabezpieczenie majątku.