dm dla obcokrajowca - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 19 maja 2022, 7:55

mam pytanie, prosze o podpowiedz. Czy jesli obcokrajowiec spełnia wszystkie warunki do otrzymania dm zgodnie z ustawą to czy rzeczywiscie musi przedstawic kartę pobytu? jest taki wymóg? na jakiej podstawie?
Mikolaze
Referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 19 maja 2022, 9:06

Mikolaze pisze:
19 maja 2022, 7:55
mam pytanie, prosze o podpowiedz. Czy jesli obcokrajowiec spełnia wszystkie warunki do otrzymania dm zgodnie z ustawą to czy rzeczywiscie musi przedstawic kartę pobytu? jest taki wymóg? na jakiej podstawie?
wydaje mi się...że nie musi :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 19 maja 2022, 9:17

nie wydaje mi się, w ustawie o DM jest napisane, że przysługuje osobie która ma tytuł prawny, czyli teoretycznie każdy obcokrajowiec może ubiegać się o DM
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 19 maja 2022, 10:11

kamos90 pisze:
19 maja 2022, 9:17
nie wydaje mi się, w ustawie o DM jest napisane, że przysługuje osobie która ma tytuł prawny, czyli teoretycznie każdy obcokrajowiec może ubiegać się o DM
mowa jest o karcie pobytu...a nie o tytule prawnym :)
jezeli spelnia wszystkie wymagania do ubiegania sie o dodatek mieszkaniowy...tak jak napisano wyzej...pewnie jest umowa najmu z wlascicielem lokalu lub moze to jest jego mieszkanie wlasnosciowe...wtedy moze ubiegac sie o dodatek mieszkaniowy bo w ustawie o dodatkach mieszkaniowych nie ma mowy o karcie pobytu
VIP

Napisano: 19 maja 2022, 10:42

to bedzie moj pierwszy wniosek od obcokrajowca i zaczelam sie zastanawiac bo czytałam wczesniej tutaj na forum ktoś pisał, że musi miec kartę pobytu. Osobiście też uważam, że skoro w ustawie o dm nie ma nam ten temat zadnej wzmianki to nie trzeba ale zawsze wolę wszystko zweryfikować.... dzieki za odpowiedzi :)
Mikolaze
Referent

Napisano: 19 maja 2022, 12:56

ja myślę, że lepiej było by sprawdzić czy jest karta pobytu, bo jak ktoś nielegalnie przebywa/pracuje w Polsce to śmiesznie żeby dostawał jeszcze dodatek mieszkaniowy...
Knapa
Starszy referent
Od: 24 kwie 2019, 10:08
Zajmuję się: Dm

Napisano: 19 maja 2022, 13:04

Knapa pisze:
19 maja 2022, 12:56
ja myślę, że lepiej było by sprawdzić czy jest karta pobytu, bo jak ktoś nielegalnie przebywa/pracuje w Polsce to śmiesznie żeby dostawał jeszcze dodatek mieszkaniowy...

własnie rozmawiałam z wnioskodawcą, razem z wnioskiem ma przynieść kartę pobytu (tak na wszelki wypade)
dzieki za sugestie
Mikolaze
Referent

Napisano: 19 maja 2022, 14:26

Knapa pisze:
19 maja 2022, 12:56
wiele rzeczy jest smiesznych w dodatkach :) a to ze ma czy nie ma karty pobytu...ale mieszka wynajmuje mieszkanie...pracuje ...to moze tez sie starac dodatek mieszkaniowy...w ustawie nie ma takiego warunku..natomiast musi miec tytuł prawny(umowa) powierzchnia mieszkania...dochód...
"Co ważne, wspomniany akt prawny nie uzależnia prawa do dodatku mieszkaniowego od posiadania polskiego obywatelstwa. To oznacza, że o dodatek mieszkaniowy mogą wnioskować również obcokrajowcy (niezależnie od formy ich legalnego pobytu na terenie Rzeczpospolitej Polskiej)"
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Cudzoz ... 16635.html
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x