DO -brak dochodu na MF a zdrowotna odprowadzona-pracodawca - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 15 kwie 2024, 12:38

Złożony wniosek o DO, Pani rozliczała się wspólnie z mężem , jej dochód wykazany a u niego 0 zł , a z ZUS odpowiedź ,że od 01-09-2022 zgłoszony i w każdym miesiącu jest odprowadzona składka .
Co zrobić w takim przypadku , wezwać do wyjaśnień ?
Magda k
Starszy referent
Od: 08 cze 2017, 8:32
Zajmuję się: Śr
Sw

Napisano: 16 kwie 2024, 15:09

Prawdopodobnie źle się rozliczył. Niech przyniesie PIT-11 i policzcie dochód z PITa
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 18 kwie 2024, 10:25

Alalala pisze:
16 kwie 2024, 15:09
Prawdopodobnie źle się rozliczył. Niech przyniesie PIT-11 i policzcie dochód z PITa
Nie widzę podstaw do takiego działania. Przepisy wyraźnie mówią, że dane o dochodzie należy pozyskać z empatii, a jeśli ta nie działa, z urzędu skarbowego.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 19 kwie 2024, 9:42

Jeśli Pan ma dwuczłonowe po żonie i kawalerskie nazwisko lub ma dwa imiona na weryfikacji PESEL i jest to oprogramowanie sygnity trzeba wysłać zapytanie empatią bez drugiego nazwiska i imiona i bez błędu ortograficznego lub z dwoma imionami różne kombinacje. Empatia w weryfikacji zus robi po numerze PESEL i może być błąd w imieniu i nazwisku a i tak zrobi dobrze a US po PESEL i imionach i nazwiskach.
praktykant24
Praktykant
Od: 11 mar 2024, 15:40
Zajmuję się: ŚW, ZR, DO

Napisano: 25 kwie 2024, 7:53

kronos79 pisze:
18 kwie 2024, 10:25
Alalala pisze:
Nie widzę podstaw do takiego działania. Przepisy wyraźnie mówią, że dane o dochodzie należy pozyskać z empatii, a jeśli ta nie działa, z urzędu skarbowego.
Jeśli ktoś się nie rozliczył, lub rozliczył się źle, to US Ci nie pomoże. Miałam Panią, która w Zusie widniała jako emerytka przez cały rok i jeszcze umowa zlecenie. W US wyszło, że ma dochodu 2700 zł (rocznie), wezwałam do dostarczenia dochodów z emetytury, przyniosła, wyjaśniła, że myślała, że ZUS sam rozlicza emeryturę. Więc podpowiedziałam jej, żeby poleciała szybko do osoby, co ją rozliczała, niech składa korektę, bo jak sama się rozlicza, to musi wykazać wszystko, że ZUS rozlicza emeryturę jeśli nie ma innych dochodów.
Zyta87
Referent
Od: 14 kwie 2016, 8:50
Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO

Napisano: 25 kwie 2024, 8:35

sprawdź czy nie ma gdzieś literówki w imieniu lub nazwisku
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 08 maja 2024, 13:53

Zyta87 pisze:
25 kwie 2024, 7:53
kronos79 pisze:
Alalala pisze:
Jeśli ktoś się nie rozliczył, lub rozliczył się źle, to US Ci nie pomoże. Miałam Panią, która w Zusie widniała jako emerytka przez cały rok i jeszcze umowa zlecenie. W US wyszło, że ma dochodu 2700 zł (rocznie), wezwałam do dostarczenia dochodów z emetytury, przyniosła, wyjaśniła, że myślała, że ZUS sam rozlicza emeryturę. Więc podpowiedziałam jej, żeby poleciała szybko do osoby, co ją rozliczała, niech składa korektę, bo jak sama się rozlicza, to musi wykazać wszystko, że ZUS rozlicza emeryturę jeśli nie ma innych dochodów.
Ja to doskonale rozumiem, ale nadal przepisy nie dają Ci możliwości ustalania dochodów podlegających opodatkowaniu w oparciu o źródła inne niż Empatia lub urząd skarbowy. Można oczywiście wezwać stronę, pokierować nią, ale nie można ustalać dochodu np. w oparciu o przedłożony PIT z ZUSu.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2024, 14:29

kronos79 pisze:
08 maja 2024, 13:53
Zyta87 pisze:
25 kwie 2024, 7:53
kronos79 pisze:
Alalala pisze:
Ja to doskonale rozumiem, ale nadal przepisy nie dają Ci możliwości ustalania dochodów podlegających opodatkowaniu w oparciu o źródła inne niż Empatia lub urząd skarbowy. Można oczywiście wezwać stronę, pokierować nią, ale nie można ustalać dochodu np. w oparciu o przedłożony PIT z ZUSu.
Tez mam podobny przypadek. Pan źle rozliczony co ewidentnie widać po naszych weryfikacjach. Pismo do US- nie udzielą odpowiedzi bo widzą, że Pan nie wykazał wszystkich dochodów, musi sie zgłosić i zrobić korektę (ale co najlepsze- oni sami go nie będą wzywać), poza tym nie odpowiadają do osłonówek :o . No to wezwałam Pana o dostarczenie informacji z US w związku z nieprawidłowościami no i czekam. Obawiam się tylko, że to może potrwać, nie wiem jak to dalej ugryźć.
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 08 maja 2024, 14:35

zocha1234 pisze:
08 maja 2024, 14:29
ale co najlepsze- oni sami go nie będą wzywać
jak mu wyjdzie większy należny podatek to go wezwą tylko pod koniec biegu okresu przedawnienia czyli za niecałe 5 lat :lol:
No to wezwałam Pana o dostarczenie informacji z US w związku z nieprawidłowościami no i czekam. Obawiam się tylko, że to może potrwać, nie wiem jak to dalej ugryźć.
skoro wezwanie to jakiś termin a skutki niewywiązania się z wezwania w terminie są określone w przepisach :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x