Złożony wniosek o DO, Pani rozliczała się wspólnie z mężem , jej dochód wykazany a u niego 0 zł , a z ZUS odpowiedź ,że od 01-09-2022 zgłoszony i w każdym miesiącu jest odprowadzona składka .
Co zrobić w takim przypadku , wezwać do wyjaśnień ?
Nie widzę podstaw do takiego działania. Przepisy wyraźnie mówią, że dane o dochodzie należy pozyskać z empatii, a jeśli ta nie działa, z urzędu skarbowego.
Jeśli ktoś się nie rozliczył, lub rozliczył się źle, to US Ci nie pomoże. Miałam Panią, która w Zusie widniała jako emerytka przez cały rok i jeszcze umowa zlecenie. W US wyszło, że ma dochodu 2700 zł (rocznie), wezwałam do dostarczenia dochodów z emetytury, przyniosła, wyjaśniła, że myślała, że ZUS sam rozlicza emeryturę. Więc podpowiedziałam jej, żeby poleciała szybko do osoby, co ją rozliczała, niech składa korektę, bo jak sama się rozlicza, to musi wykazać wszystko, że ZUS rozlicza emeryturę jeśli nie ma innych dochodów.
Ja to doskonale rozumiem, ale nadal przepisy nie dają Ci możliwości ustalania dochodów podlegających opodatkowaniu w oparciu o źródła inne niż Empatia lub urząd skarbowy. Można oczywiście wezwać stronę, pokierować nią, ale nie można ustalać dochodu np. w oparciu o przedłożony PIT z ZUSu.Zyta87 pisze: ↑25 kwie 2024, 7:53Jeśli ktoś się nie rozliczył, lub rozliczył się źle, to US Ci nie pomoże. Miałam Panią, która w Zusie widniała jako emerytka przez cały rok i jeszcze umowa zlecenie. W US wyszło, że ma dochodu 2700 zł (rocznie), wezwałam do dostarczenia dochodów z emetytury, przyniosła, wyjaśniła, że myślała, że ZUS sam rozlicza emeryturę. Więc podpowiedziałam jej, żeby poleciała szybko do osoby, co ją rozliczała, niech składa korektę, bo jak sama się rozlicza, to musi wykazać wszystko, że ZUS rozlicza emeryturę jeśli nie ma innych dochodów.
Tez mam podobny przypadek. Pan źle rozliczony co ewidentnie widać po naszych weryfikacjach. Pismo do US- nie udzielą odpowiedzi bo widzą, że Pan nie wykazał wszystkich dochodów, musi sie zgłosić i zrobić korektę (ale co najlepsze- oni sami go nie będą wzywać), poza tym nie odpowiadają do osłonówekkronos79 pisze: ↑08 maja 2024, 13:53Ja to doskonale rozumiem, ale nadal przepisy nie dają Ci możliwości ustalania dochodów podlegających opodatkowaniu w oparciu o źródła inne niż Empatia lub urząd skarbowy. Można oczywiście wezwać stronę, pokierować nią, ale nie można ustalać dochodu np. w oparciu o przedłożony PIT z ZUSu.Zyta87 pisze: ↑25 kwie 2024, 7:53Jeśli ktoś się nie rozliczył, lub rozliczył się źle, to US Ci nie pomoże. Miałam Panią, która w Zusie widniała jako emerytka przez cały rok i jeszcze umowa zlecenie. W US wyszło, że ma dochodu 2700 zł (rocznie), wezwałam do dostarczenia dochodów z emetytury, przyniosła, wyjaśniła, że myślała, że ZUS sam rozlicza emeryturę. Więc podpowiedziałam jej, żeby poleciała szybko do osoby, co ją rozliczała, niech składa korektę, bo jak sama się rozlicza, to musi wykazać wszystko, że ZUS rozlicza emeryturę jeśli nie ma innych dochodów.
jak mu wyjdzie większy należny podatek to go wezwą tylko pod koniec biegu okresu przedawnienia czyli za niecałe 5 lat
skoro wezwanie to jakiś termin a skutki niewywiązania się z wezwania w terminie są określone w przepisachNo to wezwałam Pana o dostarczenie informacji z US w związku z nieprawidłowościami no i czekam. Obawiam się tylko, że to może potrwać, nie wiem jak to dalej ugryźć.