do Elmera - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 20 sty 2014, 15:58

babka pracowała w trakcie zatrudnienia urodziła dziecko, pracowała do 31-05-2013r. -dostała świadectwo pracy.od 01-06-2013 do 30-06-2013r. urząd pracy od 01-07-2013r. podjęła pracę w tym samym zakładzie i od 17-07-2013r. pracodawca udziela urlopu wychowawczego , pani przyszła w listopadzie z wnioskiem o rodzinne i wychowawcze, dostała odmowę na dodatek z tytułu opieki... , odwołała sie i sko uchyliła naszą decyzję i dało do ponownego rozpatrzenia uzasadniając że mamy sprawdzić czy osoba była w trakcie zatrudnienia przed urodzeniem dziecka te 6 miesięcy, bo wtedy niby nabyła prawa do urlopu.
czyli moje dla mojego sko liczy sie nie czy osoba była 6 miesiecy w zatrudnieniu przed udzieleniem urlopu a czy 6 miesięcy przed urodzeniem dziecka . powołują sie na wyrok NSA z 16-11-2011r. I osk 1089/11
Nie zgadzam sie z tym a co TY uważasz?
~ewita

Napisano: 20 sty 2014, 16:09

hm, patrząc na ten wyrok jak i na wyjaśnienia z tej strony https://www.eporady24.pl/prawo_do_urlopu ... ,2596.html to osoba tak może być na urlopie wychowawczym. Jest to zgodne z kodeksem pracy. Nasza ustawa wprowadza jednak jakby dodatkowe ograniczenie dla osób na urlopie wychowawczym (6 miesięczne zatrudnienie bezpośrednio przez uzyskaniem prawa do urlopu). Na twoim miejscu zbadałbym to co chce SKO i dał dalej odmowę. Pewnie ją uwalą, ale ty będziesz miała sen spokojniejszy.
~Elmer

Napisano: 20 sty 2014, 16:19

nasze SKO twierdzi, że 6 miesięcy przed udzieleniem urlopu wychow. nie musi być w ciągłości, my przyznajemy zgodnie z ustawą oni nam uwalają decyzję i przyznają. Ja śpię spokojnie, oni pewnie też.
~olaf

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x