Gorąca prośba o opinię.Pani złożyła w sierpniu wniosek na zr + dodatek z tytułu rodzenia i napisała oświadczenie , że od kwietnia toczy sie postępowanie w sprawie alimentów, dołączyła pismo z Sądu- przedłużyłam termin . Dziecko kończy w listopadzie rok a kolejna rozprawa odbędzie się w grudniu. Wyrok prawomocny będzie zapewne w styczniu 2016, czy ja w ogóle będę mogła wypłacić jej zr od sierpnia+ dodatek z tyt.urodzenia???
nie wiem po co to przedłużenie terminu powinnaś od razu dać odmowę albo nie przyjmować wniosku. Wniosek powinno sie złożyć w momencie posiadania prawomocnego wyroku zasądzającego alimenty . Jak sprawa będzie sie ciagnąć 3 lata to wniosek tez będziesz rak długo trzymać ????
Przedłużenie terminu - opinia radcy i P.Mazurkiewicza na szkoleniu. W przypadku ,gdy toczy się postępowanie o alimenty bądź złożono odwołanie od orzeczenia to my przedłużamy termin do czasy rozstrzygnięcia.
No super, ale nawet jak ten wyrok będzie to nie możesz świadczeń przyznać wstecz tylko od daty uprawomocnienia, więc ma to sens jeśli mówimy o kilku miesiącach. Po roku i tak będzie odmowa za cały okres bo nie miała tego co trzeba do przyznania.
No i przy orzeczeniach sprawa jest inna, bo praktycznie zawsze można wyrównać od momentu złożenia wniosku na orzeczenie - tyle, że tutaj jest konkretny zapis w ustawie który na to pozwala. W przypadku kobity bez zasądzonych alimentów, wzywasz do uzupełnienia o dochody męża/ dajesz odmowę i tyle.
To akurat panna jest , dołączyła tylko pismo z Sądu , ze kolejna rozprawa odbędzie się w grudniu. Dodatkowo dziewczyna bez kasy i roszczeniowa, pilnuje żeby nie przepadł jej dodatek z tyt. urodzenia.