do Elmera - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 01 gru 2016, 13:53

Dzień dobry.
Samotna matka składa wniosek tylko na 2 dziecko, była praca za granicą więc wniosek do ROPSU. Dostajemy odpowiedź, że zachodzi koordynacja od kwietnia do czerwca, a od czerwca my mamy ustalić prawo. Po pewnym czasie Pani przynosi postanowienie sądu o tym, że pierwsze dziecko zostanie jej przekazane od listopada. ROPS mając postanowienie sądu o tym, że pierwsze dziecko będzie z Panią dopiero od listopada decyduje przyznać dodatek dyferencyjny od kwietnia do czerwca.

Zgodnie z tym co mam we wniosku nie powinienem przyznać 500 ponieważ pierwsze dziecko nie było przy matce (może była to pomyłka w wypełnianiu wniosku), ale sugerując się z decyzją ROPSU, który przyznając dodatek dyferencyjny wiedział o całej sytuacji powinienem przyznać.

Jakbyście rozwiązali taką sytuację ?

Jeżeli niejasno się wyraziłem pytajcie.
racja

Napisano: 01 gru 2016, 13:56

nie przyznałbym. Nie wnioskowała - nie możesz przyznać, dodatkowo bym pisał pismo do ROPS o wyjaśnienia
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2016, 14:01

Dzięki. Zastanawiam się czy ROPS nie brał pod uwagę pisma z 31 marca z MRPiPR o tym, że nawet jak się nie ubiegasz na pierwsze dziecko to trzeba je wpisać. Nie mam pojęcia jak to rozwiązać.
racja

Napisano: 01 gru 2016, 14:05

Pani wnioskowała tylko na jedno dziecko, ale drugie wpisane jest do składu rodziny. Zaznaczyła kwadracik NIE WNOSZĘ, Starsze dziecko postanowieniem sądu jest przy niej od listopada. Pani chodzi o świadczenie tylko na młodsze dziecko.
racja

Napisano: 01 gru 2016, 14:08

a dlaczego starsze dziecko było w składzie rodziny jeśli nie sprawowała nad nim opieki?
rysia

Napisano: 01 gru 2016, 14:16

Może dlatego, że żeby ustalić koordynacje trzeba wpisać dziecko nawet jeśli się nie starasz o 500 na nie. ROPS doskonale wie, że dziecko nie było przy matce i mimo to przyznał. Więc co ja mam zrobić.
racja

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x