facet podjął pracę w 10.2016 i pierwszą wypłatę miał m listopadzie. Czy ja biorę za listopad netto dochód i od 1 .12.2016 wstrzymuję czy za grudzień i od 1.01.2017 wstrzymuję?
a dlaczego nie netto?
myślałam że jeżeli osiąga dochód za 10 w listopadzie to wstrzymuję od stycznia jeśli przekracza - od miesiąca następującego po miesiącu w którym dochód został osiągnięty
1. zgodnie z ustawą dochód to:
przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2012 r. poz. 361, z późn. zm.), pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne,
nigdzie nie występuje coś takiego jak netto.
2. tak twierdzi tylko Mazurkiewicz, ale pewnie za chwilę sam się z tego wycofa
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
to w takim razie jeśli ktoś mi przynosi zaświadczenie za drugi miesiąc na którym jest kwota wynagrodzenia brutto i netto to którą kwotę doliczam skoro nie netto?
Ja w takim przypadku wysyłam wniosek o udostępnienie danych osobowych wraz z załącznikiem na którym mam wyszczególnione wszystkie pozycje wraz z kosztami uzyskania przychodu. Następnie czekam na odpowiedź od pracodawcy z prawidłowo wypełnionym zaświadczeniem o dochodzie uzyskanym.