Kobieta pobierała ZDO od 06.02.2012r. do 31.10.2013r. Wyrokiem z kwietnia 205r. otrzymała prawo do renty od dnia 01.06.2015r. Czy żądać nienależnie pobranych świadczeń?
Kobieta pobierała ZDO od 06.02.2012r. do 31.10.2013r. Wyrokiem z kwietnia 2015r. otrzymała prawo do renty od dnia 01.06.2013r. Czy żądać nienależnie pobranych świadczeń?
Dlaczego? Nie ma tutaj zastosowania art. 30 ust. 2 pkt 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych?
Art. 30.
2. Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się:
1) świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania.
Miałem taka samą sytuację, ale daty były bliższe - pani brała ŚP i dostała rentę 3 miesiące wstecz. Wtedy też nie ma NPŚ?
No dobra, ale dlaczego. Jak to nie zostanie wyjaśnione, to nie wiem czy nakładać/nie nakładać NPŚ, no chyba że jesteś jakąś wyrocznią, bo tutaj w tytułu wątku już Cię wołają, ale niestety nie wiem ktoś Ty
Świadczenia za, dajmy na to, maj zostały wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie prawa do ŚP (renta), a w pouczeniu decyzji przyznającej widniał zapis o braku prawa do świadczenia, jeżeli osoba ma prawo do renty. Z tego też powodu uznaje się wypłatę za maj za NPŚ, na podstawie ww. artykułu. Co jest nie tak w tym rozumowaniu?
kwestia np wielokrotnie było poruszane na tym forum i nie wszyscy mają cierpliwość co drugi dzień o tym pisać, odezwał się Elmer i chwała mu za to, nie tylko on tak uważa, poniżej cytat z wyroku, który podał Elmer
,,Należy w tym miejscu zwrócić uwagę, że w orzecznictwie na tle regulacji wynikającej z art. 30 ust. 2 pkt 1 u.ś.r. wskazano, iż należy odróżnić "nienależne świadczenie" od "świadczenia nienależnie pobranego". Wskazuje się, że "nienależne świadczenie" jest pojęciem obiektywnym i występuje między innymi wówczas, gdy świadczenie zostaje wypłacone bez podstawy prawnej lub gdy taka podstawa odpadła. Natomiast "świadczenie nienależnie pobrane" to świadczenie pobrane przez osobę, której można przypisać określone cechy dotyczące stanu świadomości (woli) lub określone działania (zaniechania). Zwrot obciąża tylko tego, kto przyjął świadczenie w złej wierze, wiedząc że mu się ono nie należy, co dotyczy zarówno osoby, która została pouczona o okolicznościach, w jakich nie powinna pobierać świadczeń, jak też tej osoby, która uzyskała świadczenie na podstawie nieprawdziwych zeznań, dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd instytucji zobowiązanej do wypłaty świadczenia. Dla ustalenia, od kiedy świadczenia rodzinne są pobierane nienależnie, decydujące znaczenie ma chwila, w której świadczeniobiorca dowiedział się o okoliczności powodującej ustanie prawa do świadczeń, i z którą powinien zawiadomić organ o tej okoliczności
Jeżeli wątek jest tak popularny, to wystarczy mi odnośnik do tematu, nie trzeba tego pisać po raz n-ty. Przeglądam forum od jakiegoś czasu i rozstrzygania takiej sprawy nie zauważyłem.