Sprawa jest wyjątkowo skomplikowana - jak dla mnie.
Kobieta pobierała zaliczkę alimentacyjn,ą na dzieci od 11/2005-08/2006, oraz od 09/2006do ...i tu kropeczki, bo decyzję przyznającą miała na cały rok, ale w 12/2006 r. Komornik przysłał nam postanowienie o umorzeniu postępowania egzekucyjnego na wniosek dłużnika, gdyż zgodnie z prawomocnym wyrokiem sądu okręgowego z dnia 24.03.2006r. uchylono obowiązek alimentacyjny w okresie od 04/2005 do 12/2007r. Wyrok jest prawomocny z dniem 22.09.2006r. OPS wypłacający zaliczkę uchylił decyzję przyznającą zaliczkę na okres od 09/2006-09/2007 i uznał za nienależnie pobrane świadczenia od września 2006r. - czyli od daty, gdy wyrok prawomocny (de facto zaliczka była płacona na podstawie obowiązującego wyroku zasądzającego alimenty, dłużnik wniósł apelację i wyrok uchylający obowiązek alimentacyjny w konkretnym okresie jest prawomocny w 09/2006r.)
Mija wiele lat, uaktywnił się dłużnik alimentacyjny. Chciał wziąć kredyt, a jest zgłoszony w BIG i teraz pyta na podstawie czego jest dalej dłużnikiem skoro w tym okresie on był zwolniony z alimentów. W piśmie prosi o umorzenie długu, choć opisuje że długu nie ma bo być nie powinno. I powiem tak - zupełnie nie wiem jak to ugryźć.
Początkowo nawet w ustawie o funduszu alimentacyjnym był taki zapis (art. 29 ust 3) ze jeżeli wierzycielka pobrała wyższą kwotę niż zasądzona - nie jest zobowiązana do zwrotu - ale tu nie było też podstawy do zdjęcia tego długu dłużnikowi. Potem od 01.01.2012r. wprowadzono nowy zapis - że jeżeli wierzycielka pobrała więcej niż powinna - zwraca to bez odsetek - i tu dług wówczas dłużnikowi zostaje zdjęty.
Trudno mi teraz żądać zwrotu od wierzycielki za okres od początku - wtedy tamtą sprawę widziała mecenaska i taka została podjęta decyzją, że zwrócić ma za okres od dnia prawomocnego wyroku. Czy można uznać, że zaliczka wypłacona od 11/2005 jest nienależeni pobrana? Przecież pobierała nie w złej wierze - komornik wystawiał odpowiednie zaświadczenia, obowiązek al. był zasądzony wyrokiem prawomocnym.
Czy jesteś w stanie coś podpowiedzieć?