Klientka prowadziła działalność gospodarczą, dnia 29.10.2013 urodziła kolejne dziecko. Otrzymała z ZUSU zasiłek macierzyński 27 listopada 2013. Będzie przekroczenie. Od kiedy uchylić decyzję, od 1 grudnia czy od 1 stycznia??
działalność zarejestrowała dnia 1 maja 2013 r. w oświadczeniu klientka napisała, że dochód (uzyskany) po odliczeniu składek oraz podatku wyniósł 0 zł. Powyższa działalność była założona po to by tylko opłacać zus (w wysokiej wys. składki) , by teraz otrzymywać macierzyński....
dobrze, ale uzyskiem jest uzyskanie zasiłku macierzyńskiego po utracie zatrudnienia (w tym wypadku po wyrejestrowaniu działalności). Jak ma cały czas zgłoszoną działalność to nie ma uzysku
Elmer proszę podpowiedz mi w tej kwesti:osoba złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne w marcu, a macierzyński był do 10 lutego. Zatrudnienie ustało we wrześniu poprzedniego roku. Chyba tego nie przemyślałam i przyznałam od miesiąca złożenia wniosku w orzecznictwie, czyli od stycznia. Patrzę na ten art. 16 w brzmieniu z roku 2011 i nie widzę żeby konkretnie macierzyński przeszkadzał w przyznaniu świadczenia pielęgnacyjnego. Może ktoś miał podobny przypadek ?
Wrzuciłam post na forum