Do Elmera i innych - pomóżcie... - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 16 sty 2014, 11:22

Klientka prowadziła działalność gospodarczą, dnia 29.10.2013 urodziła kolejne dziecko. Otrzymała z ZUSU zasiłek macierzyński 27 listopada 2013. Będzie przekroczenie. Od kiedy uchylić decyzję, od 1 grudnia czy od 1 stycznia??

Dziękuję za podpowiedzi :)
~anna

Napisano: 16 sty 2014, 11:24

A teraz nie ma tej działalności?
~Krycha

Napisano: 16 sty 2014, 11:25

kiedy wyrejestrowała działalność?
~Elmer

Napisano: 16 sty 2014, 11:37

działalność zarejestrowała dnia 1 maja 2013 r. w oświadczeniu klientka napisała, że dochód (uzyskany) po odliczeniu składek oraz podatku wyniósł 0 zł. Powyższa działalność była założona po to by tylko opłacać zus (w wysokiej wys. składki) , by teraz otrzymywać macierzyński....
~anna

Napisano: 16 sty 2014, 11:44

dobrze, ale uzyskiem jest uzyskanie zasiłku macierzyńskiego po utracie zatrudnienia (w tym wypadku po wyrejestrowaniu działalności). Jak ma cały czas zgłoszoną działalność to nie ma uzysku
~Elmer

Napisano: 16 sty 2014, 12:16

Cały czas prowadzi działalność, a to nie wiedziałam, że w takim przypadku nie ma uzysku... Dziękuję za pomoc :)
~anna

Napisano: 16 sty 2014, 12:24

Elmer proszę podpowiedz mi w tej kwesti:osoba złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne w marcu, a macierzyński był do 10 lutego. Zatrudnienie ustało we wrześniu poprzedniego roku. Chyba tego nie przemyślałam i przyznałam od miesiąca złożenia wniosku w orzecznictwie, czyli od stycznia. Patrzę na ten art. 16 w brzmieniu z roku 2011 i nie widzę żeby konkretnie macierzyński przeszkadzał w przyznaniu świadczenia pielęgnacyjnego. Może ktoś miał podobny przypadek ?
Wrzuciłam post na forum
~krysia

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x