mam poważny problem, Pan od stycznia 2012 r. pobieral śp, a teraz ZDO, ze świadectw pracy i zaświadczenia z UP wynika ze ma ponad 25 lat składkowych, i nie opłacaliśmy składek, ale dla potwierdzenia wyliczenia poszedł wniosek do ZUS o ustalenie okresu opłacania składek - zus odpisał ze Pan ma 2 lata okresów składkowych, i uwzględnił tylko zasiłek dla bezrobotnych bo świadectwa pracy były kopiami potwierdzonymi za zgodność, a ZUS żąda oryginałów. i teraz nie wiem czy jednak zgłosić tego pana i od lipca mu wyrównać czy czekać i nie wiadomo na co? a dzwoniłam do ZUSu nikt nie chce mi udzielić informacji;/ zbywają mnie..
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Ilonka pisze:tak ma, my sami robiliśmy ksero, a oryginały mu oddaliśmy, ale ze to Pan, który lubi alkohol to mu chyba ciężko dojechać do ZUSu
dziwne .. u mnie zus nawet nie chce słyszeć o kopiach
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
to co zgłosić go od lipca (zdo) wyrównać, a za okres od stycznia 2012 do czerwca 3013, czekać? bo już sama nie wiem, a będzie masakra jak zus nie uwzględni jakiś świadectw pracy i będzie do wyrównania z odsetkami :/
spokojnie wezwij pana i niech da ci te oryginały , pokseruj i daj mu ksera a oryginały wyslij i odrazu dołacz pismo o ponowne istalenie tych okresów składkowych i nieskladkowych
dopiero po otrzymaniu kolejnego pisma bedziesz wiedziec co robic czy ubezpiueczac czy ma ponad 25 lat