do Elmera pilne-opieka naprzemienna - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 29 cze 2016, 13:20

Elmer mam pytanie czy ty przyznałeś 500 jezeli zawarta była ugoda odnośnie opieki nad dziećmi naprzemiennie a nie było wyroku.
Ugoda zawarta przed sądem nie ma cechy res iudicata. Nie ma mocy wyroku, jednkaże stanowi tytuł egzekucyjny. A do 500 musi być orzeczenie sadowe( wyrok postanowienie)
odpisz jak możesz
ggggg

Napisano: 29 cze 2016, 13:31

dodam że na szkoleniu mowili że musi być wyrok nie ugoda
ggggg

Napisano: 29 cze 2016, 13:53

zaznaczam , że to była UGODA SĄDOWA
ggggg

Napisano: 29 cze 2016, 14:59

??????moje pytanie jak mam taką ugodę sadową a nie wyrok to czy mogę traktować to jak opiekę naprzemiennę czy przyznaje 500 zł np matce
ggggg

Napisano: 29 cze 2016, 15:09

hm, szczerze to pod tym kontem nie analizowałem sprawy. Miałem do tej pory tylko jedną opiekę naprzemienną i też na zasadzie ugody. Zrobiłem podział.
Ugoda zawarta przed sądem, której osnowę wciąga się do protokołu, nie korzysta z powagi rzeczy osądzonej tzw. res iudicata, gdyż ta przynależna jest tylko prawomocnym orzeczeniom stanowiącym osądzenie sprawy np. wyrokom. Ugoda zatem nie ma mocy wyroku! Jednakże stanowi ona tytuł egzekucyjny - vide art. 777 § 1 pkt 1 k.p.c. i w tym sensie zrównana jest z prawomocnym wyrokiem sądowym. Ugoda sądowa kształtuje stan prawny wyrażający się w rzeczy ugodzonej (res transacta).
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 cze 2016, 15:20

Elmer ja też mam małą zagwozdkę w tym temacie. dzwoniłam nawet do sadu i napisałam o interpretacje do urzędu ale jeszcze jej nie mam. misz masz....jak coś będę wiedzieć to się podzielę
ggggg

Napisano: 29 cze 2016, 21:22

A jakiz to mityczny urząd w Polsce, do którego jakoby napisałaś, ma prawo do dokonywania interpretacji? Nic mi nie wiadomo o takim urzedzie w zakresie ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci. Chyba coś ci się pomyliło z ministerstwem fiannsów i wiążącymi interpretacjami. Chyba że coś się ostatnio zmieniło w Konstytucji na temat katalogu źródeł prawa w Polsce. Jesli tak to podaj prosze jaki to akt prawny zmienił ostatnio Konstytucję w tym zakresie.
małamii

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x