do Elmera -Toma -pilne wychowawczy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 23 mar 2016, 22:55

mam taki przypadek
pani jest zatrudniona na 3/4 etatu , 14-03-2016 pracodawca udziela urlopu wychowawczego,15-03-2016 zmienia warunki zatrudnienia z 3/4 na 1/2, i pani ta nadal pracuje 4 godziny dziennie od 16 do 20 ja uważam że odmowa , a czy Wy też jesteście tego zdania? czy są jakieś wyroki sądu w podobnej sprawie?
Bardzo proszę o podpowiedź :cry:
zosia k

Napisano: 24 mar 2016, 11:45

uważam że odmowa
ewita

Napisano: 24 mar 2016, 11:57

ja podejrzewam ze ta pani wcale nie jest na urlopie wychowawczym:) tylko w czasie kiedy moglaby na nim byc pracodawca zmienil jej warunki pracy - bo tak mozna zgodnie z kodeksem pracy...wiec najpierw to bym ustalila rzetelnie czy aby na pewno pracodawca wiedzial co napisal wystawiajac zaswiadczenie o udzielonym urlopie wychowawczym...a jesli bedzie sie upieral,ze kobieta jest na wychowawczym to wtedy niech kobieta zlozy oswiadczenie na okolicznosc ustalenia czy praca jaka wykonuje koliduje ze sprawowaniem osobistej opieki (cztery godziny dziennie poza domem, bez dziecka u boku:) raczej koliduje)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2016, 11:59

mi to wygląda, że w ramach wychowawczego skrócono czas pracy
Art. 186'7. [Obligatoryjne obniżenie wymiaru etatu]
§ 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
zatrudnić się to wypadałoby na nowej umowie
Art. 186'2. [Praca w czasie urlopu wychowawczego]
§ 1. W czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, jeżeli nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.
coś tu kombinują :lol:
Małysz Franciszek, Urlop wychowawczy - po zmianach.
Sł.Pracow. 2014/5/1-5 - artykuł | notka bibliograficzna
Przepisy k.p. (art. 1862 § 1 k.p.) dopuszczają możliwość podjęcia przez pracownika w czasie urlopu wychowawczego pracy zarobkowej lub określonej działalności gospodarczej. Pracę zarobkową pracownik może podjąć u dotychczasowego lub innego pracodawcy, czy to na podstawie umowy o pracę w niepełnym wymiarze czasu pracy, dorywczo, w formie telepracy, czy też na podstawie umowy zlecenia lub umowy o dzieło albo umowy o pracę nakładczą. W czasie urlopu wychowawczego pracownik może również podjąć naukę lub szkolenie.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x