Do kiedy dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 26 mar 2019, 13:24

kobieta pobierała dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka, w marcu 2019 urodziła dziecko. W nowo złożonym wniosku w składzie rodziny jest dwójka dzieci i partner ( ojciec drugiego dziecka ) Pierwszą wypłatę świadczeń na nowo narodzone dziecko kobieta otrzyma w kwietniu 2019r.Od kiedy wstrzymać dodatek tytułu samotnego wychowywania dziecka , od marca 2019 czy od kwietnia 2019 r. ?
DARIA GOPS 2
Stażysta
Od: 29 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 26 mar 2019, 18:43

W marcu uchylenie.
Samotna przestała być z dniem urodzenia kolejnego dziecka, wypłaty zasiłku rodzinnego na "nowe" dziecko nie mają nic do tego.
Ulciak
Referent
Od: 25 lut 2019, 17:43
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 26 mar 2019, 19:17

Nawet jeśli przyjęlibyśmy, że przestała być samotną z dniem urodzenia, to w marcu dodatek jej się jeszcze należy (chyba, że urodziła 1 marca)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2019, 9:32

noteev pisze:Nawet jeśli przyjęlibyśmy, że przestała być samotną z dniem urodzenia, to w marcu dodatek jej się jeszcze należy (chyba, że urodziła 1 marca)
dokładnie tak i jeżeli partner nie jest ojcem pierwszego dziecka do w takich przypadkach moje ( lubelskie ) SKO przyznaje po odwołaniu dodatek zt. samotnego
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2019, 19:37

ewalu pisze:
noteev pisze:Nawet jeśli przyjęlibyśmy, że przestała być samotną z dniem urodzenia, to w marcu dodatek jej się jeszcze należy (chyba, że urodziła 1 marca)
dokładnie tak i jeżeli partner nie jest ojcem pierwszego dziecka do w takich przypadkach moje ( lubelskie ) SKO przyznaje po odwołaniu dodatek zt. samotnego
Też jestem z woj. lubelskiego, u nas niestety SKO równiez przyznaje w takich sytuacjach dodatek, powołując się na Konwencję Praw Dziecka.
Ulciak
Referent

Napisano: 28 mar 2019, 8:45

Ulciak pisze: Też jestem z woj. lubelskiego, u nas niestety SKO równiez przyznaje w takich sytuacjach dodatek, powołując się na Konwencję Praw Dziecka.
dlaczego niestety :o :shock:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2019, 13:25

ewalu pisze:
Ulciak pisze: Też jestem z woj. lubelskiego, u nas niestety SKO równiez przyznaje w takich sytuacjach dodatek, powołując się na Konwencję Praw Dziecka.
bo pani już nie jest samotną matka w myśl ustawy o św. rodzinnych
masterm
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: SR

Napisano: 29 mar 2019, 18:00

ewalu pisze:
Tak jak napisane powyżej, jest to niezgodne z przepisami.
Aby być samotnym rodzicem, muszą być spełnione dwie przesłanki.
Jeśli wychowuje dziecko z innym rodzicem, nie jest już samotna.
Ulciak
Referent

Napisano: 01 kwie 2019, 10:34

Ulciak pisze:
ewalu pisze:
Tak jak napisane powyżej, jest to niezgodne z przepisami.
Aby być samotnym rodzicem, muszą być spełnione dwie przesłanki.
Jeśli wychowuje dziecko z innym rodzicem, nie jest już samotna.
ale jak sko przyzna to płacisz i masz większe 3% ... ja mam z pięć takich matek
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2019, 17:07

My też mamy sporo takich. Cóż, SKO przyznaje, my płacimy. Takie życie
Ulciak
Referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]