do kiedy zasiłek rodzinny? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 14 gru 2015, 12:14

Klient ma syna, który w marcu 2016 r. ukończy 20 lat, chodzi do technikum jest w klasie maturalnej i na zaświadczeniu ze szkoły jest podany termin ukończenia szkoły w kwietniu 2016 r. pogubiłam się bo nie wiem jak przyznać świadczenia. dojazdy do kwietnia a zr na syna do sierpnia? czy i dojazdy i zr do kwietnia '16?
j14

Napisano: 14 gru 2015, 13:28

dojazdy do końca czerwca, rodzinne do końca sierpnia
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 14 gru 2015, 14:12

to nie patrzymy na zaświadczenie ze szkoły jeśli mamy przyznać na dojazdy? a jak jest z zamieszkiwaniem?jeżeli byłoby zaświadczenie z internatu że uczeń zameldowany jest do maja '16 r. to też przyznajemy do czerwca?
j14

Napisano: 15 gru 2015, 13:18

z czego to wynika? z tego,że rok szkolny kończy się 31 sierpnia? są jakieś artykuły na to bo mój kierownik uważa że należy przyznać wszystkie świadczenia na to dziecko tylko do końca kwietnia. proszę o odpowiedź
j14

Napisano: 15 gru 2015, 13:42

1. dodatek "na zamieszkanie " przysługuje do daty zameldowania - wynika to z rozporządzenia - § 4 pkt 2 - niezbędnym dokumentem do tego dodatku jest zaświadczenie/oświadczenie potwierdzające tymczasowe zameldowanie, nie ma zameldowania, nie ma dodatku. W każdej innej sytuacji nie przyznałbyś dodatku bez tego dokumentu.
2. SR w "ostatnim roku szkolnym" przysługuje do sierpnia - wynika to z art. 63 ustawy o systemie oświaty.
ODA

Napisano: 15 gru 2015, 14:53

Bardzo dziękuję :D
j14

Napisano: 15 gru 2015, 16:53

j14 pisze:z czego to wynika? z tego,że rok szkolny kończy się 31 sierpnia? są jakieś artykuły na to bo mój kierownik uważa że należy przyznać wszystkie świadczenia na to dziecko tylko do końca kwietnia. proszę o odpowiedź
proponuje zając miejsce kierownika jak nie zna podstawowych przepisów dotyczących świadczeń rodzinnych
masterm

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x