Sprawa taka.
Pani składała wniosek w tamtym roku o 500. Mąż za granicą więc wysłane do koordynacji. Przysłali decyzję w październiku, że krajem wypłaty Holandia (kobieta nie pracowała w Polsce). Teraz w kwietniu mąż powrócił do kraju bo zwolnili go tam z pracy - ze względu na wirus. Pani dzisiaj przychodzi z wnioskiem aby złożyć u nas - mąż będzie już w Polsce. I teraz moje pytanie jeśli przyznać to od jakiego miesiąca? Od złożenia wniosku czy od maja? Dodam, że mam też problem z tym że wojewódzki wydał decyzje przyznającą od 01.07.2019 do 31.05.2021. Nie wypłacają ze względu na jego wyjazd z kraju a Pani nie dostała żadnego pisma na to.
Do kogoś kto zajmuje się koordynacja.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW.
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
Re: Do kogoś kto zajmuje się koordynacja.
wniosek już złożony. Ja bym wysłąła informacje ze Pan wrócił do Polski i przebywa w Polsce. Wojewoda uchyli swoją decyzję a od czasu kiedy jest w Polsce organem właściwym do wydania informacji będzie gmina. Z tego co się orientuję dwóch wniosków na ten sam okres nie można.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: koordynacja
- Kontakt:
Trochę niezrozumiale opisałeś sytuacje. W przypadku gdy wniosek na ten okres zasiłkowy jest w UW proponowałbym i ten wysłać do UW z informacją o powrocie. Nigdy nie wiadomo czy coś ich jeszcze z NL nie łączy typu zasiłek dla bezrobotnych, etc.
Drugiej część nie zrozumiałem, wydali informacje od 01.07.19 do 31.05.21 a teraz nie wypłacają? A kto realizuje świadczenia? Przecież nie UW tylko gmina, więc powinieneś wiedzieć co tam się dzieje i kto zawiesił wypłatę świadczeń - UW raczej sam z siebie tego nie zrobił.
Drugiej część nie zrozumiałem, wydali informacje od 01.07.19 do 31.05.21 a teraz nie wypłacają? A kto realizuje świadczenia? Przecież nie UW tylko gmina, więc powinieneś wiedzieć co tam się dzieje i kto zawiesił wypłatę świadczeń - UW raczej sam z siebie tego nie zrobił.
https://www.kasarodziny.pl/
-
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
uważam tak jak bubek
-
- Referent
- Kontakt:
bubek pisze: 24 lip 2020, 11:00 Trochę niezrozumiale opisałeś sytuacje. W przypadku gdy wniosek na ten okres zasiłkowy jest w UW proponowałbym i ten wysłać do UW z informacją o powrocie. Nigdy nie wiadomo czy coś ich jeszcze z NL nie łączy typu zasiłek dla bezrobotnych, etc.
bubek, w Polsce im się nie należało więc wypłaca im Holandia. Teraz przez wirus nie wypłacają tej Pani w Holandii - ostatnia wypłata w kwietniu. Ona nie dostała pisma z Holandii. Po prostu nie ma środków na koncie.
A jeśli chodzi o drugą część, to napisali, że od 01.07.2019 do 31.05.2020 ma zastosowanie na zasadzie pierwszeństwa -ustawodawstwo holenderskie.
-
- Referent
- Kontakt:
właśnie Ty chyba najlepiej trafiłeś o co mi chodzigrosiki pisze: 24 lip 2020, 10:59 wniosek już złożony. Ja bym wysłąła informacje ze Pan wrócił do Polski i przebywa w Polsce. Wojewoda uchyli swoją decyzję a od czasu kiedy jest w Polsce organem właściwym do wydania informacji będzie gmina. Z tego co się orientuję dwóch wniosków na ten sam okres nie można.

-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
przekazać info do wojewody, że mąż już w PL, oni napiszą, że od tego dnia nie są organem właściwym i Ty wydajesz decyzje czy informację
Oprócz Do kogoś kto zajmuje się koordynacja. - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
jak załatwić świadczenie 500?
ubezpieczenie i miejsce zameszkania
walka o 500 plus
Zaczyna się, czyli duble 500+
Nieletnia matka
Dotyczy koordynacji
Kto jest właściwy - wojewoda czy gmina?
uchylenie koordynacji
POTRĄCANE 500+
Rozdzielenie świadczenia na dwa konta?
co zrobić ?
Ważne do Elmer i Ewalu
Decyzję o umorzeniu wysłać elektr.czy tradycyjnie?
Przekazanie wniosku do innej gminy- Sygnity
jak wysłać emailem inforacje o przyznaniu 500+
Czy jest przepis który nakazuje wypłatę SW razem z ZR?