DO MADRYCH - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 07 kwie 2014, 13:25

czy osoba może sobie wybrać czy chce mieć emeryturę czy św. pielęgnacyjne ?
mam kobietę która nie chce składać wniosku o emeryturę bo już wie że dostanie najniższą czyli ok 700 zł nett, a świadczenie wynosi od maja 1000. czy tak można ?
K..

Napisano: 07 kwie 2014, 13:28

moim zadniem może wybrać
Kamill

Napisano: 07 kwie 2014, 13:35

to jest jej prawo ale nie obiwązek, chociaż ustawie jest mowa o prawie i nie wiem czy samo tylko to prawo nie będzie przeszkodą w pobieraniu śp.
Katii

Napisano: 07 kwie 2014, 13:43

mowa jest o ustalonym prawie, moim zdaniem póki spełnia przesłanki, ale nie ma właśnie ustalonego prawa do emerytury, może dalej pobierać świadczenie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2014, 13:47

masz rację dopóki nie wystąpi z wnioskiem do Zusu takiego prawa nie ma jeszcze ustalonego czyli śp może brać
Katii

Napisano: 07 kwie 2014, 13:52

hmm ale czy osoba w wieku emerytalnym, ktora na dodatek moglaby miec uprawnienie emerytalne - rezygnuje z pracy badz jej nie podejmuje w zwiazku z koniecznoscia sprawowania opieki?? troche to wydaje mi sie przekombinowane...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2014, 14:07

kb pisze:hmm ale czy osoba w wieku emerytalnym, ktora na dodatek moglaby miec uprawnienie emerytalne - rezygnuje z pracy badz jej nie podejmuje w zwiazku z koniecznoscia sprawowania opieki?? troche to wydaje mi sie przekombinowane...
Oj tam, a jak jest w wieku emerytalnym i nie ma wypracowanych lat to rezygnuje / nie podejmuje?
Ja w dalszym ciągu nie widzę podstaw do wydania decyzji uchylającej. Jesli masz odpowiedż z ZUSu, ze nie ma ustalonego prawa do emerytury ani renty, to na tym jej nie oprzesz. Z ogólnych zasad art. 17 ust.1 można by ewentualnie próbować.
Tyle że wtedy bądźmy konsekwentni, równie dobrze można podnosić, ze skoro matka niepełnosprawnego dziecka pobierajaca SP urodzi kolejne dziecko, to przez okres kilku m-cy po narodzinach tego dziecka też nie rezygnuje z podejmowania zatrudnienia z uwagi na konieczność zapewnienia opieki niepełnosprawnemu - no chyba że ma nianieę, albo osobę do pomocy przy nowonarodzonym. Takie dzielenie włosa na czworo.
Ja bym się nie czepiał.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2014, 14:13

ja tez wcale jeszcze nie wiem czy bym sie czepiala:) ale dobrze przemyslec to trzeba,mialam kiedys sytuacje z prawem do SP, kiedy o swiadczenie ubiegala sie kobieta w wieku emerytalnym (bez prawa do emerytury) - odmowilismy i sko decyzje utrzymalo w mocy...mysle,ze nie na darmo za te osoby oplacamy skladki emerytalne, aby w odpowiednim czasie mogly przejsc na emeryture a nie dalej pobierac swiadczenie....moze to nie do konca jest jesno zapisane w ustawie - ale pewnie dlatego,ze do tej pory emerytura nawet najnizsza jednak byla pewnie wyzsza;-) jak sie zaczna "rezygnacje" z prawa do emerytury na rzecz swiadczenia to pewnie tam u gory ktos sie obudzi...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2014, 14:20

kolejną głupotą jest pobieranie śp przez rodziców, których niepełnosprawne dziecko jest w internacie, do tej pory nie rozumiem jak ten rodzic się tym dzieckiem zajmuje? Może mi to ktoś wyjaśni bo ja tego nie trybię, tak samo jak tego że mając kilkadziesiąt hektarów pobierający nie pracuje w gospodarstwie bo się opiekuje niepełnosprawnym dzieckiem.
rupi1

Napisano: 07 kwie 2014, 14:24

kb pisze:...mysle,ze nie na darmo za te osoby oplacamy skladki emerytalne, aby w odpowiednim czasie mogly przejsc na emeryture a nie dalej pobierac swiadczenie....moze to nie do konca jest jesno zapisane w ustawie - ale pewnie dlatego,ze do tej pory emerytura nawet najnizsza jednak byla pewnie wyzsza;-) jak sie zaczna "rezygnacje" z prawa do emerytury na rzecz swiadczenia to pewnie tam u gory ktos sie obudzi...
Myślę, ze całkiem niedługo zmieni się brzmienie art. 17 ust. 5 pkt. 1 lit a) :)
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x