Wnioskodawczyni zostało w lutym 2016 r. przyznane świadczenie rodzicielskie. Doliczam wysokość świadczenia za marzec 2016 i wypłaciłam 15 marca. Doliczam w kwietniu. OD KIEDY UCHYLAM ??????
A ja byłam pewna, ze przepis mówi o doliczeniu dochodu z drugiego miesiąca, a nie z trzeciego.
"za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu,"
A uzyskaniem dochodu jest zgodnie z ustawą "uzyskaniem świadczenia rodzicielskiego",a nie jego wypłata.
Do kb, może mi pomożesz .Mam taką sytuację Pani zgłosiła sie o zr w lutym. Przyniosła mi dokumenty ,mąż wtedy od 8 syycznia był zarejestr . jako bezrobotny z zasiłkiem większym przez te pierwsze miesiące.W lutym nie miał wypłaconej pełne wysokści ale mimo wszystko może niesłusznie ale wliczyłam mu ten pierwszy niepełny miesiac jako uzysk.Rodzina miała wydana dec. przyznająca.informowałam klientkę , aby zgłosiła pełny dochód do wczoraj nie była tj. 07.04. Przyszła o 500 + i przyniosła do koleżanki zaświadczenie za luty i marzec Jest wyższy zasiłek niż ten co do mnie bo za pelne miesiace. Licząc ponownie ten za luty jest przekroczenie . Zasiłek za marzec wypłacony . Co dalej czy ja mam doliczyać ten luty i coś zmieniać w związku z większym uzyskiem Czy pozostawić tylko tak jak było w dniu składania wniosku za mężaa niepełny zasiłek bo taki otrzymywał za styczeń w lutym. Pomóżcie bo nie wiem co robić jestem nowa i nie mam kogo si e podpytać. To jest tak moja pierwsza sytuacja , Rodzina z nowym uzyskiem łapie się na przekroczenie. Co w takich sytuacjach uchylam , zmieniam czy wystawiam nien, pobr. i do zwrotu.Jak ogólnie jest z tymi zasiłkami. Pani zrobiła jazde bo teraz będzie miała juz niższy zasiłek od kwietnia.
halo !! ... nie ma już u nas pojęcia jak pierwszy pełny ... zawsze uzyskujemy za drugi ,, jaki ten pierwszy by nie był
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes