do Pana Tomka - opłata zastępcza za dps - Problemy techniczne z oprogramowaniem

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 19 sty 2014, 13:29

Witam Proszę o jakąś sugestię. Gmina wnosi od V/2013 opłatę zastępczą za pobyt w dps. Listy wygenerowane że OPS przekazał opłatę rodziny za ten okres. Po odwołaniu do SKO opiekuna prawnego od decyzji o pełnej odpłatności za pobyt strony w dps, SKO uchyliło decyzję. Teraz opłata powinna być 1.346,93 strona -70% dochodu miesięcznego, 1.123,18 Gmina. Przy wydaniu decyzji zmieniającej , która polega, na tym, że już tylko Gmina będzie wnosić różnicę za pobyt w dps, a nie opiekun prawny, nie potrafię przełożyć tej sytuacji na rzeczywistość. Księgowość w RB pokażę tą kwotę , a system ją też pokazuje ale nie jako opłatę Gminy. Jak to zrobić poprawnie? Inaczej zbiór centralny bez zgodności %.
~mariola

Napisano: 20 sty 2014, 12:02

A jak zaznaczyłeś w decyzji? W decyzji o odpłatności u dołu okna jest taka \"tabelka\" i tam koszt całkowity, opłata klienta, rodziny, gminy, jak pozaznaczałeś?
~Tomek

Napisano: 20 sty 2014, 12:46

zaznaczyłam że przekazujemy opłatę rodziny i listy są wygenerowane zgodnie z tą opcją, listy generowałam tak jakby rodzina wnosiła tą opłatę chociaż w rzeczywistości gmina płaciła zastępczo tą kwotę, obecnie SKO uchyliło naszą decyzję i musimy ze środków gminy pokrywać jej pobyt. w raporcie mam kwotę wykazaną ale nie jako kwotę gminy.
chciałam spróbować wycofać te listy, zrobić zmianę decyzji, odznaczyć opcję rodziny i wygenerować jeszcze raz listy, ale nie wiem czy to możliwe ponieważ listy musiałabym chyba anulować, czy uda się ta operacja, jeszcze nie wiem, zaraz będę próbować, bo niestety czas mnie goni i pomysły się wyczerpaly.
~mariola

Napisano: 20 sty 2014, 12:59

No to nie tak.
Skoro rodzina (czy ogólnie osoby zobowiązane) nie płacą - a tak rozumiem, bo się odwołały, to należy wpisać 0 w pole gdzie jest opłata rodziny, tak aby cała reszta poszła w opłatę gminy.
Wtedy będzie dobrze i będzie się zgadzało ze zbiorem.
Bo opłata rodziny, nawet jeśli przekazywana za pośrednictem ośrodka, nie jest wykazywan jako kwota gminy. Wpisanie kwoty rodziny i zaznaczenie opcji że przekazuje ją ośrodek oznacza że rodzina wpłaca na konto ośrodka, a ośrodek przekazuje do DPS.

Nie trzeba anulować list. Wystarczy cofnąć potwierdzenie tych pozycji, z tej decyzji, reszta listy może pozostać bez zmian. A po poprawie decyzji, wypłacić ponownie.
~Tomek

Napisano: 20 sty 2014, 13:03

dziękuję, właśnie cofnęłam już część wypłaconych pozycji, mam nadzieję że będzie ok po zakończeniu operacji
pozdrawiam
~mariola

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x