Do Pana Tomka z Sygnity - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 13 sty 2016, 12:08

SYGNITY pisze:
kb pisze:swiadczenie przysluguje w tej samej kwocie pzrez wszystkie miesiace
a skąd takie założenie, przecież wiadomo, że przy zastosowaniu złotówki za złotówkę świadczenie nie musi przysługiwać za wszystkie miesiące w tej samej kwocie
jak nie jak tak :)
skad zalozenie ze w przypadku zastosowania zl za zl swiadczenie moze w roznych miesiacach przyslugiwac w innej kwocie ? jesli nie zmienia sie dochod rodziny oczywiscie...a tutaj sie nie zmienia
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 sty 2016, 12:14

Pytaliśmy o to Ministerstwo, załączam odpowiedź:

Zgodnie z art. 5 ust. 3b ustawy o świadczeniach rodzinnych (który wejdzie w życie 1 stycznia 2016 r.) łączną kwotę zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami, o której mowa w ust. 3, stanowi suma przysługujących danej rodzinie w danym okresie zasiłkowym:

1) zasiłków rodzinnych podzielonych przez liczbę miesięcy, na które danej rodzinie jest ustalane prawo do tych zasiłków;

2) dodatków do zasiłku rodzinnego, o których mowa w art. 10, art. 11a, art. 12a i art. 13, podzielonych przez liczbę miesięcy, na które danej rodzinie jest ustalane prawo do tych dodatków;

3) dodatków do zasiłku rodzinnego, o których mowa w art. 9, art. 14 i art. 15, podzielonych przez 12.

Należy podkreślić, że okres zasiłkowy składa się z poszczególnych miesięcy i przysługujące zasiłki rodzinne oraz dodatki do zasiłku rodzinnego przyznawane są za poszczególne miesiące. Oznacza to, że suma przysługujących danej rodzinie zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami może być różna w kolejnych miesiącach, a w związku z tym łączna kwota do wypłaty w oparciu o mechanizm „złotówka za złotówkę” również może się różnić w poszczególnych miesiącach (np. w zależności od tego jaki dodatek będzie przysługiwać w danym miesiącu).

Dlatego zgodnie z art. 5 ust. 3b pkt 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, (który wchodzi w życie 1 stycznia 2016 r.) łączną kwotę zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami, o której mowa w ust. 3, stanowi suma przysługujących danej rodzinie w danym okresie zasiłkowym zasiłków rodzinnych podzielonych przez liczbę miesięcy, na które danej rodzinie jest ustalane prawo do tych zasiłków (czyli oddzielnie na każdy miesiąc). Tym samym ustalona do wypłaty łączna kwota świadczeń ustalona w oparciu o art. 5 ust. 3 czyli tzw. mechanizm „złotówka za złotówkę” może różnić się w poszczególnych miesiącach, np. z powodu przysługiwania określonego dodatku do zasiłku rodzinnego tylko przez kilka miesięcy okresu zasiłkowego.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 13 sty 2016, 12:18

idiotyzm!!
Sylia

Napisano: 13 sty 2016, 12:19

NIe liczy jak trzeba albo u minie jest coś nie tak np. rozpoczęcie roku przyznało w wysokości 4,25 zł miesięcznie.
Magdakom1

Napisano: 13 sty 2016, 12:20

A w rodzinie gdzie są dzieci chodzące do szkół ponadgimnazjalnych to nie ma planu na lipiec i sierpień.
Magdakom1

Napisano: 13 sty 2016, 12:29

Witam.
dochód rodziny wynosi 3291,54 zł
kryterium rodziny 3056,00 zł (2 dzieci, 2 dorosłych, niepełnosprawność)
Przekroczenie: 235,54

10 x 129 : 10 = 129,00 (pełnoletni)
10 x 118 :10 = 118,00
10 x 100 :10 = 100,00 (kształcenie)
100 :12 = 8,33 (rozpoczęcie)
100:12 = 8,33 (rozpoczęcie)
Wszystko daje 363,66 zł

363,66 - 235,54 = 128,12

Program liczy mi 128,10 zł Dwa grosze różnicy. Czemu?
Pracownik ŚR

Napisano: 13 sty 2016, 12:31

jak dla mnie to roznica w miesiacach moze byc przy wyliczaniu ale po wyliczeniu jest juz caly czas ta sama JEDNA kwota do wyplaty...dopoki nie bedzie znow jakies zmiany dochodu
tzn np zasilek rodzinny na dzieko ktore konczy piec lat w marcu - wyliczajac wysokosc przyslugujacego zasilku musimy najpierw mu policzyc 3x 89 potem dodac 7 x 118 i wtedy podzielic te sume przez 10, a na nprzyklad dodatek na zamieszkanie jesli przysluguje od stycznia do czerwca i potem od wrzesnia do pazdziernika to 105 x 8 i podzielic na 12, ind..gdy wyliczymy te rozne w roznych miesiacach przyslugujace zasilki i dodatki za caly okres na jaki je ustalamy to wyniki dzielenia sumujemy i wychodzi nam laczna kwota do wyplaty - i wedlug mnie jest iona zawsze ta sama dla kazdego miesiaca...w tym co napisales prawda jest (oczywiscie moim skromnym zdaniem) w tym "Należy podkreślić, że okres zasiłkowy składa się z poszczególnych miesięcy i przysługujące zasiłki rodzinne oraz dodatki do zasiłku rodzinnego przyznawane są za poszczególne miesiące. Oznacza to, że suma przysługujących danej rodzinie zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami może być różna w kolejnych miesiącach, " natomiast wniosek jaki z tego wyciagneli dla mnie jest bledny :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 sty 2016, 12:32

Sylia pisze:idiotyzm!!
Mam jednak nadzieję, że rozumiesz, że jako dostawca oprogramowania musimy stosować się do wytycznych Ministerstwa. Musimy liczyć, a ściślej mówiąc podpowiadać domyślnie wg tych zasad, ale w razie czego zawsze można zmienić ręcznie decyzję.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 13 sty 2016, 12:34

Pracownik ŚR pisze:w tym co napisales prawda jest
gwoli ścisłości, ja tylko zacytowałem, nie jesteśmy autorem tej opinii, ale się do niej stosujemy, ponieważ jest to oficjalna odpowiedź MPiPS przesłana Dostawcom na ich pytania

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 13 sty 2016, 12:36

CZyli mam ręcznie sobie gdzieś dodać 2 grosze miesięcznie? I tak każdy wniosek mam liczyć. SUPER
Pracownik ŚR

Strona 3 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x