od niedawna pracuję w OPS i w mojej jednostce nie księgowano nigdy kosztów przez konto 640. Wiem jak przypisać koszty wynikające z wydanych decyzji terminowych tzn. na okres zasiłkowy ale nie za bardzo wiem co zrobić z kosztami wynikającymi z decyzji wydawanych na stałe np. przy zasiłkach stałych. i co z kosztami wynikającymi z umów o pracę jak je przypisać w jakiej wysokości. będę wdzięczna za każdą pomoc.
czynne RMK jak wiadomo dzielą się na krótkoterminowe i długoterminowe. Po pasywach w bilansie mamy przecież podział zobowiązań na długoterminowe i krótkoterminowe.
Sęk w tym, że o ile w bilansie mamy po pasywach podział zobowiązań na krótko i długoterminowe to po aktywach brakuje na dziś w aktywach trwałych długoterminowych RMC, choć są po aktywach krótkoterminowe RMC.
Proszę doczytać kiedy zobowiązanie jest krótkoterminowe a kiedy długoterminowe.
Ponoć mają to w MF naprawić jeszcze w tym roku....tak jak poprawili instrukcję do RB-28S w zakresie stanu zobowiązań tak ponoć ma się zmienić wzór bilansu....no bo dojdzie informacja dodatkowa.
...co do umów o pracę: nie wydaje mi się aby spełniały one definicję zobowiązań. Co innego świadczenia do których wydaje się decyzję administracyjną.
więc trochę praktyki
koszty które będą stanowiły zobowiązania krótkoterminowe ( moment zapłaty krótszy niż 12 miesięcy od dnia bilansowego) księgowanie 640/240 (czy dawać klasyfikację???) wypłata 240/130 koszty na 410/640 oczywiście z klasyfikacją. w bilansie pasywa saldo konta 640 na dzień 31.12 jako zobowiązania krótkoterminowe i RMC jako aktywa tak? czy robić jakieś księgowanie dodatkowe równoległe? a jak długoterminowe czyli te których termin zapłaty jest dłuższy niż 12 miesięcy od dnia bilansowego? jak szacować zobowiązania wynikające z decyzji bezterminowych?
...pogadam w MF co z RMKC długoterminowymi i dam znać
No ba jak pracowali nad nieruchomościami inwestycyjnymi to w stanowisku KSR "kazali" dodać konto i pozycję do bilansu...czy też tak trzeba będzie zrobić, czy sami dodadzą rubrykę do bilansu....pogadam gdzie trzeba
... właśnie się dowiedziałem, że ponoć MF pracuje nad wprowadzeniem do aktywów trwałych długoterminowych czynnych RMK. Czyli będzie jak wykazać zobowiązania długoterminowe
ale jak oszacować zobowiązania wynikające z decyzji bezterminowych? określić sobie jakiś okres w polityce rachunkowości?? np. 10 lat? czy jakoś inaczej?
Mogę przekazać, że trzeba będzie używać metodologii aktuarialnej w przypadku decyzji bezterminowych.
Być może znajdzie się sposób aby to uprościć, ale problemem jest to, że tematu nie regulują standardy międzynarodowe ani krajowe....o przepisach nie wspominając.
Pilnuję tematu i dam znać co dalej się będzie działo.