do pana TWoj - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 11 kwie 2016, 9:24

od niedawna pracuję w OPS i w mojej jednostce nie księgowano nigdy kosztów przez konto 640. Wiem jak przypisać koszty wynikające z wydanych decyzji terminowych tzn. na okres zasiłkowy ale nie za bardzo wiem co zrobić z kosztami wynikającymi z decyzji wydawanych na stałe np. przy zasiłkach stałych. i co z kosztami wynikającymi z umów o pracę jak je przypisać w jakiej wysokości. będę wdzięczna za każdą pomoc.
sucha

Napisano: 11 kwie 2016, 12:04

...co do decyzji dot. świadczeń:

czynne RMK jak wiadomo :?: dzielą się na krótkoterminowe i długoterminowe. Po pasywach w bilansie mamy przecież podział zobowiązań na długoterminowe i krótkoterminowe.

Sęk w tym, że o ile w bilansie mamy po pasywach podział zobowiązań na krótko i długoterminowe to po aktywach brakuje na dziś w aktywach trwałych długoterminowych RMC, choć są po aktywach krótkoterminowe RMC.

Proszę doczytać kiedy zobowiązanie jest krótkoterminowe a kiedy długoterminowe.

Ponoć mają to w MF naprawić jeszcze w tym roku....tak jak poprawili instrukcję do RB-28S w zakresie stanu zobowiązań tak ponoć ma się zmienić wzór bilansu....no bo dojdzie informacja dodatkowa.

...co do umów o pracę: nie wydaje mi się aby spełniały one definicję zobowiązań. Co innego świadczenia do których wydaje się decyzję administracyjną.
TWoj

Napisano: 11 kwie 2016, 13:13

więc trochę praktyki
koszty które będą stanowiły zobowiązania krótkoterminowe ( moment zapłaty krótszy niż 12 miesięcy od dnia bilansowego) księgowanie 640/240 (czy dawać klasyfikację???) wypłata 240/130 koszty na 410/640 oczywiście z klasyfikacją. w bilansie pasywa saldo konta 640 na dzień 31.12 jako zobowiązania krótkoterminowe i RMC jako aktywa tak? czy robić jakieś księgowanie dodatkowe równoległe? a jak długoterminowe czyli te których termin zapłaty jest dłuższy niż 12 miesięcy od dnia bilansowego? jak szacować zobowiązania wynikające z decyzji bezterminowych?
sucha

Napisano: 11 kwie 2016, 13:46

...pogadam w MF co z RMKC długoterminowymi i dam znać ;)

No ba jak pracowali nad nieruchomościami inwestycyjnymi to w stanowisku KSR "kazali" dodać konto i pozycję do bilansu...czy też tak trzeba będzie zrobić, czy sami dodadzą rubrykę do bilansu....pogadam gdzie trzeba ;)
TWoj

Napisano: 11 kwie 2016, 13:51

dziękuję za podpowiedzi... pozdrawiam i czekam na odpowiedz... Pozdrawiam
sucha

Napisano: 20 kwie 2016, 9:41

... właśnie się dowiedziałem, że ponoć MF pracuje nad wprowadzeniem do aktywów trwałych długoterminowych czynnych RMK. Czyli będzie jak wykazać zobowiązania długoterminowe 8-)
Twoj

Napisano: 20 kwie 2016, 10:23

ale jak oszacować zobowiązania wynikające z decyzji bezterminowych? określić sobie jakiś okres w polityce rachunkowości?? np. 10 lat? czy jakoś inaczej?
sucha

Napisano: 20 kwie 2016, 14:42

Znam ten problem...dam znać co ustali MF :idea:
Twoj

Napisano: 20 kwie 2016, 15:15

dziękuję i pozdrawiam
sucha

Napisano: 21 kwie 2016, 22:26

Mogę przekazać, że trzeba będzie używać metodologii aktuarialnej w przypadku decyzji bezterminowych.

Być może znajdzie się sposób aby to uprościć, ale problemem jest to, że tematu nie regulują standardy międzynarodowe ani krajowe....o przepisach nie wspominając.

Pilnuję tematu i dam znać co dalej się będzie działo.

Pozdr TWoj
TWoj

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x