DO PCW, zek1, krawej, GORZATKI - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 25 wrz 2015, 11:56

Cześć mam do was malutkie pytanie. Będę wdzięczna za odpowiedź. Rozumiem i już się naczytałam o tym jak wyliczać ryczałt, te kwh itd. Ale nurtuje mnie takie coś: na fakturze figuruje okres rozliczeniowy , figurują odczyty z zeszłego roku, jak i z tego np:

data 20.12.2014
data 06.06.2015

dla każdych z tych odczytów są oczywiście kwh, wartości netto. Sa taryfy dzienne i nocne. Licząc ryczałt to wszystko jasne zgodnie z waszymi wskazówkami. Ale czy nie powinno się brać ostatniego odczytu tzn. tego bieżącego za 2015 rok?? Dlaczego trzeba patrzeć na ten stary rok też (on też ma kwh). Celem wyjaśnienia jak policzę ryczałt sumując wszystkie kwh tj. ze starego i nowego roku to wychodzi mi np. 0,5432 natomiast jakbym odniosła się tylko do roku 2015 r. to ryczałt jest zgodny z ceną energii jaką aktualnie podaje energetyka na danym terenie i ;logiczne, że różni się od tego co powyżej.
dm23

Napisano: 25 wrz 2015, 12:22

na forum bywa różnie, ale my odnosimy się zawsze do ostatniego odczytu tj. 06.06.2015 i wychodzi wtedy aktualnie obowiązująca cena za 1 kWh
zek1

Napisano: 25 wrz 2015, 20:25

Ja zgłaszam inny pogląd: uśrednić z całego rachunku, czyli cena całej faktury dzielona na odpowiednią ilość kWh (średnia ważona).
Nie widzę powodu, by ograniczać się do bieżącego roku. Bardziej racjonalne wydaje się ograniczenie do ostatniego okresu, a właściwie podokresu uwzględnionego na rozliczeniu. Może tak róbmy?
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 28 wrz 2015, 8:26

Nie bardzo rozumiem, czyli jednak mam liczyć w każdym przypadku jaki napotkałam wszystkie kwh jak do tej pory, nie patrząc na daty odczytów na konkretnej fakturze, co daje średnią ważoną całej faktury??? Prześledziłam na forum bardzo wiele wątków, ktoś podał na forum tabelki związane z różnymi fakturami, no i właśnie jeśli chodzi o odnoszenie się do ostatniego odczytu co daje aktualnie obowiązującą cenę nie zawsze się sprawdza a chociaż by dlatego, że zobaczmy na przykład 4 z tego linku viewtopic.php?f=11&t=207168281&p=207246 ... p207246474 , gdybyśmy chcieli brac pod uwagę ostatni odczyt to trzeba by było patrzeć na datę dotyczącą 2014 r. , natomiast 2013 rok całkowicie pominąć, ale później nie można by było podzielić na kwh, bo niby na jaką w jednej części jest 1280, natomaist w drugiej 1179 a powinna być ta sama wartość. Dlatego tutaj akurat by się zgadzało należy wziąć pod uwagę wszystkie odczyty nawet ten z 2013r. zsumować kwh i podzielić przez sumę wszystkich kwh tj. 1280.. Owszem są takie faktury gdzie idelnie da się wziąć pod uwagę tylko ostatni odczyt ale czy nie uważacie , że robienie raz taką metodą tj. branie wartości z ostatniego odczytu a raz inną metodą branie wartości z całej faktury czyli różnych odczytów jest błędne? Czy nie powinnam skupić się tylko na 1 metodzie dla każdego identycznej czyli tej średniej ważonej wszystkich kwh? Czyli mam się nie przejmować tym, ze ma wyjść cena jak w energetyce?? Co myślicie?
dm23

Napisano: 28 wrz 2015, 10:25

my stosujemy aktualną cenę coraz więcej ludzi ma liczniki przedpłatowe i oni zawsze też mają bieżącą cenę
zek1

Napisano: 28 wrz 2015, 10:27

ja biorę cenę jaką podaje Energa - dla wszystkich średnia
tekla

Napisano: 29 wrz 2015, 8:29

Ja zawsze stosuje średnią ważoną całej faktury, tak jak zawsze były wskazówki na forum, natomiast jedynym przypadkiem gdy odnoszę się do ceny jaką podaje energetyka czyli tej aktualnej bieżącej jest wtedy gdy mam do czynienia z klientem u którego wiem (po tym że ma przydzielonego pracownika socjalnego), że w jego mieszkaniu jest prąd, chociażby na kartę ale jest, no ale niestety klient jest tak nieogarnięty, że na taką fakturę nie ma co liczyć. A paru takich się niestety znajdzie..
dm23

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x