do ponownego rozpatrzenia św.pielęgn. SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 10 lip 2023, 10:15

a co w przypadku SKO dało do ponownego rozpatrzenia, wezwałam Panią do dostarczenia dokumentu według wytycznych SKO a Pani przyszła i prosi o rezygnację bo odwiesiła emeryturę co zrobić zawiesić postępowanie czy dać odmowę?
kala2
Stażysta
Od: 20 kwie 2022, 10:22
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 10 lip 2023, 10:54

a jakie to SKO - województwo ?
[/quote]
Mam wpisaną lokalizację. Moje SKO samo nie wie czego żądać, wyraźnie mi napisali odnośnie osoby posiadającej gosp. rolne, że cyt."Organ nie potwierdził we właściwym oddziale ARiMR, czy skarżąca jest beneficjentem dopłat bezpośrednich oraz nie wyjaśnił, czy ubiegała się ona o zwrot podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego."
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 10 lip 2023, 11:10

Ruda1 pisze:
10 lip 2023, 10:54
Mam wpisaną lokalizację. Moje SKO samo nie wie czego żądać, wyraźnie mi napisali odnośnie osoby posiadającej gosp. rolne, że cyt."Organ nie potwierdził we właściwym oddziale ARiMR, czy skarżąca jest beneficjentem dopłat bezpośrednich oraz nie wyjaśnił, czy ubiegała się ona o zwrot podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego."
[/quote]
sory nie spojrzałam na lokalizację :)
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 10 lip 2023, 11:13

Ruda1 pisze:
10 lip 2023, 10:54
[/quote]

Ja również raz pisałam do ARiMR, później na oświadczeniach wnioskodawca mi wszystko pisał i SKO nie drążyło. Jednak akcji i podatkiem akcyzowym jeszcze nie miałam i aż się boję, bo SKO mamy to samo. Jednak tez wiem, po rozmowach z innymi ośrodkami, że wszystko zależy od składu orzekającego.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 10 lip 2023, 11:17

mi napisali tak: brak bezpośredniego związku pomiędzy rezygnacją z zatrudnienia a koniecznościa sprawowania opieki oraz czy rzeczywiście jest rezygnacja z zatrudnienia. Orzeczenie jest z 2019 r. a rezygnacja z KRUS jest w 2023 r. I co powinnam zrobić? Jakie dokumenty zebrać?
Beatris
Podinspektor
Od: 12 sty 2015, 17:38
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2023, 14:43

oświadczenie strony, albo w wywiadzie opis pracownika socjalnego, kto się opiekował przez te cztery lata, co się takiego zadziało, ze osoba rezygnuje z pracy żeby się opiekować na stałe osobą tego wymagającą
dzela
Stażysta
Od: 15 wrz 2010, 14:49
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2023, 14:50

Ja przeprowadzam wywiady i tam zawsze pisze, że dla przyznania świadczenia pielęgnacyjnego konieczne jest ustalenie, czy sprawowana opieka przez Pana/Panią nad matką czyni niemożliwym jednoczesne pozostawanie przez nią/niego w zatrudnieniu oraz czy ta opieka jest wyłączną przyczyną rezygnacji z pracy. Miałam oświadczenie jednej Pani, że to nie jest przyczyna rezygnacji z pracy i SKO mi utrzymało w mocy, bo Pani tak oświadczyła. Piszę wnioski do ZUS i KRUS o udostępnienie danych:
• czy Pan/Pani podlega/podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników. Jeśli tak, proszę o podanie informacji w jakich okresach.
• Czy Pan/Pani posiada/posiadała orzeczenie o niezdolności do pracy bądź samodzielnej egzystencji
• Czy Pan/Pani posiada/posiadała prawo do renty bądź emerytury
I na podstawie tych odpowiedzi widzę, czy jest faktyczna rezygnacja z pracy. Jedna osoba nigdynie pracowała i SKO również utrrzymało mi w mocy.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x