Mam kobietę której od lipca 2021 r. do nadal płacę świadczenie pielęgnacyjne na córkę z mocy ustawy COVID -19. Teraz ta córka kończy 16 lat , matka dalej chce pobierać świadczenie pielęgnacyjne z mocy ustawy COVID-19 ( nie chce orzekać dziecka ). Czy ja mogę wypłacać dalej świadczenie jak mam w dokumentach orzeczenie o niepełnosprawności z punktem 7 i 8 wymaga. Czy jak dziecko kończy 16 lat to powinnam mieć w dokumentach orzeczenie o znacznym stopień niepełnosprawności, żeby dalej płacić świadczenie pielęgnacyjne. Bardzo proszę o pomoc !!!
A jeśli Pani pobiera zasiłek pielęgnacyjny na dziecko, orzeczenie skończyło się w marcu, przedłużyłam i płace dalej z covidu, a teraz Pani chciałaby jeszcze złożyć wniosek na świadczenie pielęgnacyjne to musiałaby dostarczyć nowe orzeczenie, prawda? bo przedłużenie tyczy się tylko zasiłku pielęgnacyjnego
Przepis art.15h dotyczy orzeczeń o niepełnosprawności a nie decyzji przyznającej świadczenia. Więc jeżeli w tym orzeczeniu z marca 2022 r. miała pkt 7 i 8 to ono jest dalej ważne i można się ubiegać o ŚP.
Potwierdzam, mam taki przypadek. Napisałam do Wojewody, że strona chce przedłużyć świadczenia. Podkreśliłam też, że młody kończy 16 lat. Wojewoda od razu przedłużył SP i ZP.